БИТ ФЕСТ: ФОЛКЛОРНАТА ГРУПА „СЕЛЕНЦЕ“ И ОРКЕСТАРОТ „ФОКОШ“ НА ПЛОШТАДОТ МАГНОЛИЈА

БИТ ФЕСТ: ФОЛКЛОРНАТА ГРУПА „СЕЛЕНЦЕ“ И ОРКЕСТАРОТ „ФОКОШ“ НА ПЛОШТАДОТ МАГНОЛИЈА

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Многу игра, песна и забава го разиграа Плоштадот Магнолија, во рамките на вчерашниот настап на Фолклорната група „Селенце“ и Народниот оркестар „Фокош“ од Војводина.

Фолклорната група „Селенце“ се вбројува во елитното друштво на фолклорните групи во Војводина. Редовно учествува на најзначајните смотри и натпревари во Војводина, каде редовно се вбројуваат во гала претстави.

Оркестарот Фокош потекнува од Бечеј, Војводина. Формиран е во 2009 година, како оркестар Чикош, а во 2010 година го добива сегашното име. Исклучително ја свири унгарската народна музика од Војводина.

Настанот се реализираше на предлог на Амбасадата на Унгарија и унгарскиот конзул во Битола, а истиот се вбројува во настаните кои годинава за првпат се реализираат како резултат на соработката со Амбасадите и конзуларните претставништва, која Општина Битола ја започна ова лето, во рамките на фестивалот „Бит Фест“.