Градоначалник

Градоначалник

VladimirTalevski

Градоначалник на Општина Битола

Владимир Талески

CURRICULUM VITAE

 • Презиме :              Талески
 • Име:                      Владимир
 • Дата на раѓање:    07.03.1959 во Кичево
 • Професија:            актер и режисер
 • Националност:       Македонец
 • Статус:                  Оженет, татко на две деца
 • Адреса:                  Булевар 1 ви Мај бр.61
 • тел/факс               047-208-340  238-723
 • е-маил:                  gradonacalnik@bitola.gov.mk
 • Сегашна позиција: Градоначалник на Oпштина Битола
 • Образование:
  • Факултет за драмски уметности-Скопје – дипломиран актер (мај 1983)
  • Национална академија за театарска и филмска уметност НАТФИЗ –Софија Р.Бугарија – специјализација  по театарска режија  (мај 2000)
  • Магистер по театарска режија – Универзитет за Аудиовизуелни Уметности – Европска Филмска Академија ЕСРА Париз-Скопје-Њујорк, Отсек-театарска режија, (август 2011)
  • Доктор по историски науки – Универзитет “Св. Кирил и Методиј”- ЈНУ Институт за национална историја – Скопје, Република Македонија
 • Јазици:  англиски
 • Работел насловни и главни  ролји во дела од најголеми светски автори како и дела од домашни автори како што се Шекспир, Софокле, Г.Стефановски, А.Панов, Ј.Плевнеш и многу други.
 • Учествувал на безброј театарски фестивали како што се :
  • “Месс” – во Сараево
  • “Стеријно позорје” -во Нови Сад
  • “Еуроказ” – во Загреб
  • “Интернационален фестивал” – во Љубљана
  • “Охридско лето” во Охрид
  • “МОТ” – во Скопје
  • “Будва – фест” – во Будва
  • “Алтернативен театар” – во Подгорица
  • “Фестивал на детето” – во Шибеник
  • “Војдан Чернодрински” – во Прилеп
  • “Ристо Шишков” – во Струмица….
 • Се занимава и со пишување на текстови за театарски претстави и сценарија за ТВ. Има релизирано голем број ТВ емисии, ТВ – серии,  за  различни редакции

“Еурека” :

  • “Алберт Ајнштајн” – МТВ
  • “Михајло Пупин” -МТВ
  • “Анри Динан” – МТВ
  • “Диоген” – МТВ
  • “Лангенхансови островца” – МТВ
  • “Сахаров” – МТВ
  • “Хиероглифи” – МТВ
  • “Хипократ” – МТВ

ТВ – серии:

  • “Црвено , жолто , зелено” (10  епиозоди) -МТВ
  • “ Влез во Аркадија “ (10 епизоди) -МТВ
  • “ Другарувања “ – МТВ
  • “ Здраво  , Генијалци “ (31) -МТВ

ТВ-филм:

  • “Мугра” – МТВ

Играни филмови:

  • “Јужна патека” – Вардар филм
  • “Хај – фај” – Вардар филм
  • “Тајната книга” – КТВ – медиа

Ги има режирано театарските претстави:

  •  “Мис на малиот град” од Мартин Мекдонах , во МНТ – Скопје,
  • “Малограѓанска свадба”  од Бертолд Брехт – во НТ Куманово,
  • “Кокошка “ од Николај Кољада  – во НТСтрумица,
  • “Суд” од Коле Чашуле во НТ – Куманово,
  • “Операција Лир” од Владимир Плавевски – во НТ Струмица
  • “ Болва в уво” од Ж.Фејдо – во НТ Битола
  •  “Провинциски плејбој” од Душан Јовановиќ -во НТ – Велес
  •  “Балкански шпион” од Душан Ковачевиќ – НТ Куманово
  • “Будење” – од Трајче Кацаров – во НТ – Велес
  • “Еј , нашио!” од Стојан Тасевски , во театарот “Бумеранг” од  Мелбурн – Австралија,
  • “Тука ли е Перо ?!” коавторски текст заедно со Коле Ангеловски ,во Домот на културата во Битола,
  • “Хеда 2000” авторски  – независен проект на  “Медијатори” со  помош на “Мултимедија” од Скопје,
  • Повеќе новогодишни претстави за деца,
  • Промотивни и други музички манифестации,

Телевизиски режии:

  • “Антиминс” – ТВ документарец ;
  • “Такам” – ТВ документарец.
  •  “Д-р Илија Чулев” – ТВ документарец
  • “Православната икона” – ТВ документарец
  • “Границите на Р.Македонија” – две продолженија – ТВ документарец
  • “Мојот татко Милтон Манаки” – ТВ документарец
  • “Духовни сокровишта” – четири продолженија- ТВ документарец
 • За својата професионална работа има  повеќе стручни награди и општествени признанија:
  • „Офицер на уметноста“   –  Интернационално одликување со  орден од Министерството за надворешни работи на Р.Франција;
  • „Војдан Чернодрински “ – за најдобра машка улога- Хамлет , во театарската претстава “Хамлет” од В. Шекспир;
  • „Млад Борец” за најдобар млад актер – Младичот, во  “Младич” од Достоевски;
  • „Војдан Чернодрински“ – за најдобра машка улога – Силјан, во театарската претстава “Црна Дупка “ од Г. Стефановски;
  • „Војдан Чернодрински“ – за најдобра машка улога- Мајсторот, во театарската претстава “Мајсторот и Маргарита”од М. Булгаков;
  • „4 Ноември“ за најдобро актерско остварување, за Хамлет ,во “Хамлет” од В.Шекспир;
  • „4 Ноември” -Општинско признание ( награда на градот Битола) за најдобро уметничко остварување за Хамлет ,во  “Хамлет” од В.Шекспир.
 • Реализирани проекти:
  • Во насловната роља на Хамлет во “Хамлет” ,од Вилијам Шекспир, има   гостувано на “Мала Брона” во Москва.
  • Учесник е на “Дубровнички летни игри” со претставата”Лир” од Едвард  Бонд, – самостоен проект на фестивалот.
  • Учесник е во проектот “Landscape X” – part Eurelien, “Alien Busters”- од Горан Стефановски, во Стокхолм како “Cultural Capitol” 1998.