ОТВОРЕНОСТ , ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО НЕВЛАДИНИОТ  СЕКТОР

ОТВОРЕНОСТ , ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО НЕВЛАДИНИОТ СЕКТОР

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Општина Битола, континуирано спроведува активности кои влијаат на зголемување на нивото на транспарентноста, која според бројни анализи и испитувања ја опишуваат како водечка на државно ниво. Во таа насока, денес Македонскиот центар за меѓународна соработка во рамките на Проектот: Национален центар за граѓански организации, финансиран од Европската унија, заедно со Министерството за информатичко општество и администрација, организираа консултации за граѓанските организации во Битола. Пред одржувањето на консултативната средба, градоначалничката м-р Наташа Петровска имаше средба со претставници од МЦМС, од Министерството за информатичко општество и администрација, како и со претставникот од Канцеларијата за информативни услуги на владата, Национален архив САД. Ваквата насока на делување е определба за понатамошното функционирање, што пред се опфаќа отвореност и транспарентност кон граѓаните, но и кон сите субјекти кои делуваат во насока на подобрување на општественото живеење. Отворено Владино партнерство, прогрес во спроведувањето на националниот акциски план 2016 – 2018 и препораки за дизајнирање на следниот акциски план за периодот 2018-2020, беа темите на кои се одржа денешната консултативна средба во Салата на Советот на Општина Битола.