ПРЕПОРАКИ ЗА СИТЕ ГРАЃАНИ КОИ ОВАА ЗИМА ЌЕ ОДАТ НА ПЛАНИНА

ПРЕПОРАКИ ЗА СИТЕ ГРАЃАНИ КОИ ОВАА ЗИМА ЌЕ ОДАТ НА ПЛАНИНА

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Дирекцијата за заштита и спасување поради временските услови, нагла промена на температурата, појава на магла, и слично, на сите граѓани на Република Македонија им препорачува:

-континуирано да ја следат временската прогноза пред заминување во туристичките центри или било која друга дестинација;

-да не тргнуваат на пат со неисправно возило и без соодветна зимска опрема;

-да имаат доволно гориво во возилото за нивно пристигнување до саканата дестинација, но и во случај да дојде до прекин на сообраќајот;

-да имаат доволна количина на храна, вода, лекови и топла облека;

-да имаат наполнети батерии на мобилните телефони и конекција со своите роднини и пријатели;

-луѓето што ќе ги посетат зимските центри да ги користат уредените патеки за скијање, а, доколу истите сакаат да ги напуштат да ги известат спасителните служби на тие центри;

-планинарите, алпинистите и останатите граѓани кои сакаат да планинарат во зимски услови, да ги известат најблиските полициска станици или спасителни служби за нивниот правец на движење и времето на враќање.