ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Битолскиот универзитет „Св. Климент Охридски“ денес го прослави пратрониот празник на својот заштитник. По тој повод, во изложбениот простор „Магаза“, беше отворена изложбата „По трагите на Св. Кирил и Методиј“, реализирана во соработка со Амбасадата на Република Словачка.

На настанот присуствуваше и градоначалничката на Општина Битола, м-р Наташа Петровска. По пригодната музичка програма, свои обраќања имаа амбасадорот на Република Словачка Хенрик Маркуш, за изложбата говореше Стојан Лекоски, а свое обраќање имаше и ректорот на универзитетот проф. Д-р Сашо Коруновски.

На крајот од свеченоста, од страна на авторката Соња Серафимовска, на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ му беше подарена скулптура, реплика на Св. Климент од Охрид.