Календар на културни активности

Календар на културни активности

Календар на традиционални културни манифестации во Општина Битола

 

Ред. број МЕСЕЦ/ДАТА ФЕСТИВАЛ ОРГАНИЗАТОР КОНТАКТ
  Коледе Општина Битола 5 Јануари www. bitola@gov.mk

culture@bitola.gov.mk

1.         Фестивал на монодрамата Центар за култура Април ckbitola@yahoo.com

047 233 419

2. Мал Битолски Монмартр Детско ликовно студио 23-30 Maj www.montmartre.smultimedia.com

malbitmo@gmail.com

047 235 184

3. 9 Мај –Ден на Европа Општина Битола

Европска делегација

9 Мај www. bitola@gov.mk

culture@bitola.gov.mk

4. Светски ден на музеите НУ Завод , Музеј и Галерија 18 Мај www.muzejbt.org.mk

muzej@muzejbt.org.mk

info@bitolatours.info

047 233 187

5. Саем на  книгата НУУБ Св.Климент Охридски 26-31 Мај www.nuubbt.uklo.edu.mk

nuubbt@uklo.edu.mk

047 220 208, 232 999

6. Празник на музиката

„Солстис“

Француска Алијанска-Битола

 

Центар за културна деконтаминација-

21 Јуни ckdbitola@gmail.com

075 269 218

7. Бит фест Општина Битола 27 Јуни-29 Август culture@bitola.gov.mk

047 208 339

8. Интернационален младински арт фестивал  „Битола отворен град“ МКЦ-Битола 25-28 Јуни www.mkcbt.org.mk

mkcbt@mt.net.mk

047 233 020

9. Шекспир фестивал

 

НТБ 18-27 Јули
10. Локум фест-музика и традиција Центар за културна деконтаминација 24-26 Јули ckdbitola@gmail.com

075 269 218

11. Фестивал на народни игри и ора

„Илинденски денови“

Центар за култура 29 Јули- 2 Август

 

ckbitola@yahoo.com

047 233 419

12. Семакедонска средба

Трново

Матица на иселенции на Македонија

 

Здружение на македонците од егејскиот дел ан Македонија-Битола

 

Сојузот на македонците од егејот –„МАКЕДОН“

 

„Светски македонски конгрес“

2 Август www.maticanaiselencii.com

e-mail todorwmc@yahoo.com

zdmoem@yahoo.com

zdruzenie.lerin@yahoo.com

 

02/3178258

Матица на иселенции

 

 

047/364 410

Здружение на иселенции-Битола

13. Фестивал на електронска музика 615 Асоцијација за култура 615 1 -3 Август http://615asocijacija.org/

615contact@gmail.com

+389 76 645 447

14. BUS FEST СВ-Продукција 9-10 Август Ivanovska.sv@gmail.com

076 202 885

15. Фестивал на современа уметност „АКТО“ Факултет за работи кои не се учат- поддржано од Општина Битола Август www.aktofestival.com
www.myspace.com/akto_festival 
16. Широк Сокак во бело

 

27 Август
17. ИФФК „Браќа Манаки“ Друштво на филмски  работнции Септември www.manaki.com.mk

info@manaki.com.mk

18. Интернационален фестивал на класична музика „Интерфест“ Кирил и Милица

Шперовиќ

Октомври

2-12

 

           076 941 485
19. Месец на книгата НУУБ Св.Климент Охридски Октомври- Ноември www.nuubbt.uklo.edu.mk

nuubbt@uklo.edu.mk

047 220 208, 232 999

20. Интернационален фестивал на видеоарт и експериметален филм „СТАВ“ ЦСЈУ„Елементи“-

поддржано од Општина Битола

Октомври biljana.elementi@gmail.com

078 257 315

21. Ликовна манифестација

„Графичко тријанале“

НУ Завод, Музеј и Галерија Септември –Декември

2015

www.muzejbt.org.mk

muzej@muzejbt.org.mk

info@bitolatours.info

047 233 187

22. Одбележување на денот на ослободувањето на Општина Битола                  „4-ти Ноември“ Општина Битола 2-4 Ноември www. bitola@gov.mk

culture@bitola.gov.mk

 

 

 
23. Интернационален детски музички фестивал            „Тра ла ла“ Здружение за аудо -визуелна уметност„ БИТ-ФЕСТ“

 

11-15 Август

и

5 Ноември

tralalamk@yahoo.com

070 595 753

24. Фестивал Камера 300

 

Народна техника Ноември
25. „Музика на светот“ Центар за култура Ноември ckbitola@yahoo.com

047 233 419

26. Чествување на патронот на Општина Битола„Св.Нектариј битолски“ Општина Битола

Преспанско пелагониска Епархија

17 -18 Декември www. bitola@gov.mk

culture@bitola.gov.mk

 

047/208 339

 

27. Дочек на Нова Година Општина Битола 27-31 Декември www. bitola@gov.mk

culture@bitola.gov.mk

 

047/208 339