ПРОГРАМА БИТ ФЕСТ 2018

ПРОГРАМА БИТ ФЕСТ 2018

 

21 јуни (четврток)

„Солстис“ – Празник на музиката

Широк сокак

 

23 јуни (сабота)

Шекспир Фестивал

„Јулие Цезар (RES PUBLIKA или KOSA NOSTRA)“ – НТБ

20:00 ч. – Народен театар

 

24 јуни (недела)

Шекспир Фестивал

„Ричард III “ – Театар Гавела, Хрватска

20:00 ч. – Народен театар

 

25 јуни (понеделник)

„1000 зошто 1000“ – Детска работилница со Весела Богдановиќ

11ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

Концерт „Културно наследство – ромска музика“ со Баиса Арифовска

20:00 ч. – КЦ Магаза

 

Шекспир Фестивал

„Шекспир сонет 66“ – Csiky Gergely, Унгарија

20:00 ч. – Народен театар

 

Битола отворен град

Mail Art – дописна уметничка кореспонденција

12:00 до 20:00 ч. – Широк сокак

 

26 јуни (вторник)

Шекспир Фестивал

„Хамлет “– Пунктарт, Романија

20:00 ч. – Народен театар

„Отело – незаконита литургија“ – Театар Верди, Хрватска

22:00 ч. – Народен театар

 

Битола отворен град

Работилница: Учествуваме, застапуваме, менуваме

12:00 ч. – МКЦ , Сала за презентации

Културни интервенции во јавен простор

18:00 ч. –Плоштад Магнолија

 

27 јуни (среда)

Шекспир Фестивал

„Сонот на Вилијам“ – Театар за деца и младинци, Македонија

20:00 ч. – Народен театар

„Ромео и Јулија“ – Академски Руски Драмски Театар М.Горки

20:00 ч. – Народен театар

 

Битола отворен град

Младински предизвик

11:00 ч. – Улиците во Битола

Јавна дискусија

19:00 ч. – МКЦ, Летна сцена

 

 

28 јуни (четврток)

Шекспир Фестивал

„Макбет “– Албански театар, Македонија

20:00 ч. – Народен театар

„Шекспировите жени“ – Theater of Eternal Values,

22:00 ч. – Народен театар

 

Битола отворен град

SARS, Tribute to Prodigy, Funk Shui

21:00 ч. – Плоштад Гоце Делчев

 

29 јуни (петок)

Шекспир Фестивал

„Concert  Shakespeare a cappella“ – Soyka and Cracow singers, Polska

20:00 ч. – Народен театар

„Крал Лир“ – НУ Турски театар, Македонија

22:00 ч. – Народен театар

 

Битола отворен град

 

30 јуни (сабота)

Шекспир Фестивал

„Зимска бајка“ – Црногорски народен театар, Црна Гора

20:00 ч. – Народен театар

 

Битола отворен град

Работилница и изложба „Урбани стрипови“

12:00 ч – Градски парк

 

„60 год. од раѓањето на Милан Младеновиќ – како и понатаму да е тука – Деца из воде Tribute to EKV“

21:00 ч. – НУ ЗМГ, Пацио

 

1 јули (недела)

Концерт на месинг квартет  Haydn Brass – Австрија

20:30 ч. – НУ ЗМГ, Пацио

 

2 јули (понеделник)

„1000 зошто 1000“ – Детска работилница со Весела Богдановиќ

11ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

Dance 4 life“ –  Танцов спортски клуб „СТЕП АП“

20:00 ч. – НУ НТБ

 

Руско КУД „Славјанка“- руски народни и популарни песни

20:30ч. – КЦ  Магаза

 

3 јули (вторник)

„Ако одам во Битола“ – музичко-литературен перформанс

20:00 ч. – кафе Радост

 

 

4 јули (среда)

Рок Симфонија – Камерен оркестар Битола

21:00ч. – НУ ЗМГ, Пацио

 

5 јули (четврток)

Изложба на копаничарско атеље  Пердика

19:00 ч. – КЦ Магаза

 

„Романсијада“ – руски романси

20:30ч. – НУ ЗМГ

 

Фестивал за литература и други уметности „300 работи 300“

21:00 ч. – кафе Радост

 

6 јули (петок)

„Слемирај – креирај“ – слем поезија

11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

Фестивал за литература и други уметности „300 работи 300“

21:00 ч. – кафе Радост

 

World Jazz Orchestra

21:00 ч. – НУ ЗМГ, Пацио

 

7 јули (сабота)

„Смотра“ – електронска музика

 

Фредерик Легранд – виолончело

Марко Поп Христов – виолина,

Марија Вршкова – пијано,

21:00 ч. – НУ ЗМГ

 

8 јули (недела)

Вокален ансамбл „Чајка“

20:30ч.- КЦ Магаза

 

9 јули (понеделник)

„1000 зошто 1000“ – Детска работилница со Весела Богдановиќ

11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

Концерт на КУД Стив Наумов

20:30ч.- НУ ЗМГ

 

10 јули (вторник)

Трибина и проекција на документарен фил „Културниот, традиционалниот и верскиот развој на Влашката заедница во Битола“

12:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

12 јули (четврток)

100% македонско

22:00 ч. – Широк сокак

 

13 јули (петок)

Детски перформанс

10:00ч. – Градски парк

 

Промоција на книга „Нашето националистичко пијанство“

19:00 ч. – КЦ Магаза

 

14 јули (сабота)

Детски перформанс

18:00 ч. – Градски парк

 

Проекција на документарни филмови – КВК „Студио Милтон Манаки“

20:00ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

 

15 јули (недела)

Изложба „Стари слики од битолските роми“

12:00 ч. – МЗ Димитар Влахов

Музички хепенинг – ромска музика

20:00 ч. – Ракометно игралиште

 

Детски перформанс

20:00 ч.-  Градски парк

 

16 јули (понеделник)

„1000 зошто 1000“ – Детска работилница со Весела Богдановиќ

11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

 „Битола чита“

11:00 ч. – Широк сокак

 

18 јули (среда)

Изложба на акварели на Александар Поповски

20:00 ч. – КЦ Магаза

 

19 јули (четврток)

„Локум Фест “

20:00 ч.-  Стара битолска чаршија

 

Театарска претстава „Битолска аудиција“ Театар „Солза и смеа“

21:00 ч.-  Хераклеа

 

20 јули (петок)

„Локум Фест“

20:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

BUS FEST 18 – Стиховно војување

22:00 ч. – Широк сокак

 

21 јули (сабота)

„Локум Фест“

20:00 ч.- Стара битолска чаршија

 

Поетско матине со Јорго Јанопулос

21:00 ч. – КЦ Магаза

 

23 јули (понеделник)

„1000 зошто 1000“ – Детска работилница со Весела Богдановиќ

11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

Изложба на фотографија „Три точки“ – Фото клуб Стеван Наумов Стив

19:30ч. – Широк сокак (пред Офицерски дом)

 

24 јули (вторник)

Оперски арии со Ана Синицки и пијано Борко Михајловиќ

20:30ч. – НУ ЗМГ

 

25 јули (среда)

  1. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Изложба на кошули и горни традиционални облеки  од Збирката на музејот за народни носии од Ресен, на колекционерот Јоне Ефтимовски

Свечено отворање во 20.00 часот – КЦ Магаза

Изложбата ќе биде отворена од 25 јули до 1 август 2018 година

 

Пијано концерт на Маурицио Анунциата

20:30ч.- НУ ЗМГ

 

26 јули (четврток)

Детска ликовна работилница„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“

10:00 ч. -НУ Центар за култура

 

Пијано во 4 раце Татајана Божиновска и Билјана Димовска

20:30ч. – НУ ЗМГ

 

Фестивал на староградска музика

22:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

27 јули (петок)

Детска ликовна работилница

Детска ликовна работилница„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“

10:00 ч. -НУ Центар за култура

 

Изложба на фотографии „Фолклорни мотиви“ –  Петар Ставрев

19:00 ч. – НУ Центар за култура , Фоаје

 

Детски фестивал СИ-ДО

20:30ч. – НУ ЗМГ, Пацио

 

Фестивал на староградска музика

22:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

28 јули (сабота)

„Илинденски денови“ – Семинар за традиционална музика и игра

11:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

 

Проекција на етно филмови

13:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

 

Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици“

18:30 ч. – Саат кула, Широк сокак

 

Свечено отворање на

  1. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Вечер на традиционална музика и игра

20:00 ч. – Ракометно игралиште

 

„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер

22:30 ч. – КЦ  Магаза

 

29 јули (недела)

„Илинденски денови“

Семинар за традиционална музика и игра

10:00 до 18:00 ч. – Студентски дом „Кочо Рацин“

 

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

11:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

Вечер на традиционална музика и игра

20:00 ч. -Ракометно игралиште

 

„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер

22:30 ч. – КЦ  Магаза

 

30 јули (понеделник)

„1000 зошто 1000“ – Детска работилница со Весела Богдановиќ

11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

„Илинденски денови“

Семинар за традиционална музика и игра

10:00 до 18:00 ч. – Студентски дом „Кочо Рацин“

 

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

11:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

Вечер на интернационална музика и игра

Фолклорни ансамбли од Шпанија, Јапонија, Северен Кипар, Турција, Полска, Хрватска, Србија,

20:00 ч. – Ракометно игралиште

 

31 јули (вторник)

„Илинденски денови“

Семинар за традиционална музика и игра

10:00 до 18:00 ч. – Студентски дом „Кочо Рацин“

 

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

11:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

Вечер на староградска музика и игра

20:00 ч. – Стара битолска чаршија

 

Песна и оро на Широк сокак – настап на ансамбли на Широк сокак

21:30 до 23.30 ч. – Од Саат кула до Камен мост

 

Премиера на театарската  претстава „Но(е)ва Македонија“

20:00 ч. – НУ НТБ

 

1 август (среда)

„Илинденски денови“

Свечено затварање на фестивалот со Интернационална фолклорна разгледница

 Концерт на Виолета Томовска

20:00 ч. – Хераклеа

 

5 август (недела)

Концерт на кларинети Марјан и Игор Бакревски и пијано Филип Пеоски  

20:30ч. – НУ ЗМГ

 

6 август (понеделник)

Детска театарска претстава – Битолино

20: 00ч.- НУ Центар за култура, Нова сцена

 

7 август (вторник)

Детска театарска претстава – Битолино

20:00 ч. – НУ Центар за култура,  Нова сцена

 

8 август (среда)

Фолклорен ансамбл, Унгарија

20:00 ч. – НУ ЗМГ, Пацио

 

9 август (четврток)

Работилница за основи на фотографска техника и композиција – ЗГ ФКК Битола

10:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

 

10 август (петок)

Изложба на фотографии „Партизани од НОАВМ од Битола и битолско“

19:00 ч.-  КЦ Магаза

 

12 август (недела)

Музички хепенинг -Меѓународен ден на младите

22:00 ч.-  Парк – Саат кула

 

13 август (понеделник)

Театарска претстава „Ликот и делот на Кастриоти Скендербег“

19:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

 

15 август (среда)

Инсталација „Објект во простор“ – Стефан Малбашиќ

10:00 ч. – Плоштад Магнолија

 

16 август (четврток)

Промоција на книга „Лобирање во културата“

НУУБ Св. Климент Охридски

 

Концерт на Исмаил Лумановски

21:00 ч. – Хераклеа

 

17 август (петок)

Промоција на книга „Вермархтот и Македонија“

19:00 ч. – НУ ЗМГ, Мала сала

 

Слики, графики и скулптури „Мал формат“

20:00 ч. – Ликовен салон ДЛУБ

 

 

18 август (сабота)

19-ти Интернационален музички феастивал ТРА-ЛА-ЛА

18:00 ч. – НУ Центар за култура

 

19 август (недела)

Сликање на мурал – Hybrid Minds Crew

 

20 август (понеделник)

„Незаборав„

20:00 ч. – НУ Центар за култура

 

21 август (вторник)

Концерт на ладини и сефардска музика Сара Ароести  – Израел – САД

20:30 ч. – НУ ЗМГ

 

23 август (четврток)

Театарска претстава „Жени“

20:00 ч.-  Интимен театар

 

24 август (петок)

Промоција на книга „Влијанието на границата врз животот и народната култура на „нашинците“ од македонско-албанското пограничје (1919 – 2009)

12:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

 

Широк сокак во бело

21:00 ч. – Широк сокак

 

25 август (сабота)

Широк сокак во бело

21:00 ч. – Широк сокак