ПРОГРАМА ЗА БИТФЕСТ 2019

ПРОГРАМА ЗА БИТФЕСТ 2019

ПРОГРАМА ЗА БИТ ФЕСТ 2019

 

ЈУНИ

21.06.2019 Петок

Празник на музиката ,,Солстис”

Организатор: Француска Алијанса, Битола

Локација: Широк Сокак

 

23.06 Недела – 28.06.2019 Петок

Битола Шекспир Фестивал

Локација: Народен театар Битола

 

26.06 Среда – 30.06.2019 Недела

Битола Отворен град

 

26.06.2019 Среда

Креативна работилница и меѓународна изложба на дописна уметничка кореспонденција ,,500 години од раѓањето на големиот научник и астроном Галилео”

11:00-14.00 Локација: Парк кај Јени Џамија

 

27.06.2019 Четврток

21.00 Меѓународна изложба ,,Урбана Литература lo-fi“

Локација:Летна сцена на МКЦ-Битола.

 

28.06.2019 Петок

22.00 Музички хепенинг на Скејт парк со Паркети, HNC и Sound Waves

Локација: Скејт парк, Градско шеталиште

 

29.06.2019 Сабота

20.00 ,,ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ“

Локација: Културен центар Магаза

 

30.06.2019 Недела

21.00 Музички концерт со ПСИХОМОДО ПОП, Ласт Експедишн и Дивље Свиње

Локација: Плоштад Гоце Делчев

 

ЈУЛИ

 05.07, 06.07.2019

21:00 Фестивал на староградска музика и вино

Стара Битолска чаршија

Младински женски хор, КУД Стив Наумов Битола

Локација НУ ЗМГ Битола

 

06.07 Сабота -12.07.2019 Петок

Ликовна колонија ,,НИЖЕПОЛЕ 2019“

Локација: Хотел Молика

 

09.07.2019 Вторник

Младински женски хор, КУД Стив Наумов Битола

Локација: НУ ЗМГ Битола.

 

13.07.2019 Сабота

21.00 Концерт на ВЛАДО ГЕОРГИЕВ

Локација: Хераклеа

 

14.07.2019 Недела

19.00 ,,Гоцеви Денови “

АФ Гоце Делчев Битола

Локација: Центар за Култура

 

17.07.2019 Среда

19:00 ,,40 години во КРУПЕН ПЛАН “, КВК студио ,,Стеван Наумов – Стив” – Битола.

Изложба на фотографии

Локација: Пред Офицерски дом

 

18.07.2019 Четврток

20.00 Клавирски трио „Орион“ – Марко Поп Ристов

 

18.07.2019,19.07 и 20.07.2019 Сабота

Музика и традиција „Локум Фест“

Локација: Стара Битолска чаршија

 

19.07.2019 Петок

20:00 POLY SONS – Хор од Епинал – Франција

Плоштад Магнолија

 

23.07.2019 Вторник

20:00 ,,Вечер со мајсторот “, КВК ,,Студио Милтон Манаки” – Битола

Локација: Центар за култура Битола

 

24.07.2019 Среда

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

20:00 ,,60 години ликовна дејност”- Панде Петровски

Локација: Центар за култура

 

25.07 Четврток – 01.08.2019 Четврток

,,45 години ДЛУБ“- годишна изложба

Локација  КЦ Магаза Битола

25.07 Четврток

Изложба на фотографија ,,Дипломатијата во Битола” – Сашо Ставрев

Локација: НУ ЗМГ Битола

 

21:00 ,,300 работи 300“

Локација: Кафе Радост

 

25.07.2019 година Четврток

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

 

10.00 Детска ликовна работилница

„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“

НУ Центар за култура Битола

 

20.00 Музичко сценска драма „Надеж“ – автор Маја Митровска

инспирирана од македонскиот фолклор ЗГ „Камерна опера“ Битола

НУ Центар за култура Битола, мала сала –часот.

 

Изложба на Абориџинска култура

КЦ Магаза – Свечено отворање во 20.00 часот

Изложбата ќе биде отворена од 25 јули до 1 август 2019 година

 

26.07.2019 година Петок4

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

10.00 Детска ликовна работилница

„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“

НУ Центар за култура Битола

 

27.07.2019 Сабота – 02.08.2019 Петок

,,Македонски ракотворби”

Локација: Широк сокак

 

27.07.2019 година Сабота

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

 

11.00 Семинар за традиционална музика и игра

НУ Центар за култура Битола – Мала сала

 

11.30 Изложба на фотографии „Курт Хејлишер во Македонија“

Здружение на етнокореолози и Ансамбл „Македонија“ Скопје

НУ Центар за култура Битола – Фоаје пред голема сала

 

18.30 Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици“

Саат кула, Широк сокак

 

20.00 Свечено отворање на 49. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола

Вечер на традиционална музика и игра

Ракометно игралиште

 

22.30 „Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер

КЦ  Магаза

 

28.07.2019 Недела

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

 

10.00 – 18.00 Семинар за традиционална музика и игра

Студентски дом „Кочо Рацин“

 

11.00 „На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

Стара битолска чаршија

 

20.00 49. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Вечер на традиционална музика и игра

Ракометно игралиште

 

22.30 „Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер

КЦ  Магаза

 

29.07.2019 Понеделник

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

 

10.00 – 18.00 Семинар за традиционална музика и игра

Студентски дом „Кочо Рацин“

 

11.00 „На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

Стара битолска чаршија

 

20.00  49. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Вечер на интернационална музика и игра Фолклорни ансамбли од Мексико, Русија, Белгија, Италија, Израел, Индија, Грција и Северна Македонија

Ракометно игралиште

22.30 Проекција на филмувана реконструкција на женските обредни поворки од етничкиот предел Долни Полог „Лазарице“ 

Автор на проектот Бојан Петковски

КЦ  Магаза

 

30.07.2019 Вторник

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

 

10.00 – 18.00 Семинар за традиционална музика и игра

Студентски дом „Кочо Рацин“

 

11.00 „На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

Стара битолска чаршија

 

20.00 49. Републички фестивал на народни песни и игри

„Илинденски денови“

Вечер на староградска музика и игра

Стара битолска чаршија

 

21.30 до 23.30 Песна и оро на Широк сокак – настап на ансамбли на Широк сокак

Од Саат кула до Камен мост

 

31.07.2019 Среда

49.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола 2019

 

11.00 „На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации

Стара битолска чаршија

20.00 49. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Свечено затварање на фестивалот со КОНЦЕРТ НА ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ И МИРОСЛАВ ТАДИЌ

Хераклеа

22.30 – 23.30 Интернационална фолклорна разгледница – настап на ансамбли на Широк сокак

Од Саат кула до Камен мост

 

АВГУСТ

 

01.08.2019 Четврток

20.00 ,,Разиграна чаршија”

Локација: Стара битолска чаршија

 

05.08.2019 Понеделник

Цртање на графит, Хибрид Мајндс

Локација: Ат пазар

 

06.08.2019 Вторник

,,Сликовница за секое дете” – НУУБ ,,Св.Климент Охридски”

Локација: НУУБ ,,Св.Климент Охридски”

 

08.08.2019 Четврток

21:00 ,,Електро Симфонија“ – Камерен оркестар – Битола

Локација: Ракометно игралиште

 

12.08.2019 Понеделник

21:00 Меѓународен ден на млади – МИДС

Локација: Саат кула

 

17.08.2019 Сабота

18:00 Интернационален музички фестивал „ТРА ЛА ЛА“

Локација: Центар за култура Битола

Во периодот од 19.08.2019 до 27.08.2019 ќе се реализира настанот

„НЕЗАБОРАВ“ – Фестивалски фолк рефрени, создадени и изведени од битолчани
(датумот и местото на изведба дополнително ќе бидат внесени)

 

23.08 Петок – 24.08.2019 Сабота

21:30 Широк сокак во бело

Локација: Плоштад Гоце Делчев Битола

 

27.08.2019 Вторник

20:00 ,,ЖЕНИ ” –  Театарска претстава

Локација: Интимен театар Битола

 

30.08.2019 Петок

20:00 ,,Приказна за окото “- Мартин Кочовски.

Локација: Народен театар Битола

 

29.08 Четврток 30.08 Петок и 31.08.2019 Сабота

АКТО (Фестивал на современа уметност.)