БИТФЕСТ 2015 – Дамарите чалгија оркестар

БИТФЕСТ 2015 – Дамарите чалгија оркестар

Во рамките на БИТ ФЕСТ 2015, изворните чалгиски звуци повторно во Магазата, која беше претесна за сите заинтересирани.

Почетоците на оркестарот, во кој членуваат Марјан Бакриевски (кларинет/кавал), Игор Милевски (виолина), Стевче Василевски (тамбура/гитара), Пеце Јуруковски (саз/ут/ џумбуш), Никола Наумовски ( тарабука/деф) и Зоран беговски (вокал/деф) датираат од 1998год.
Репертоарот на „Дамари“ е составен од педесетина песни и ора, бисери на македонското изворно чалгиско творештво.

BR15_calgija_damari_1 BR15_calgija_damari_2 BR15_calgija_damari_3 BR15_calgija_damari_4 BR15_calgija_damari_5