БИТФЕСТ 2015 – Опера „Марија од Буенос Аирес“

БИТФЕСТ 2015 – Опера „Марија од Буенос Аирес“

Прекрасната,  Марија од Буенос Аирес, ги освои срцата на битолската публика
Во битолскиот центар за култура премиерно беше изведена една од  најдобрите светски -танго опери „Марија од Буенос Аирес“, од аргентинскиот композитор Астор Пјацола.
Приказната  за една жена, во која доминираат љубовта, страста и страста кон смртта, на општеството кое ја осудува, Марија им ја  покажува невидливата човечка страст за прошка, преку новиот живот кој го носи во својата утроба.
Музичките сегменти на аргетински танц, публиката имаше чест да ги слушне од инструментите на Камерниот битолски оркестар.
Операта беше во режија на Благојче Божиновски, сценографија на Валентин Светозаревски, и костими на Благој Мицевски.

BF15_opera_mba_2 BF15_opera_mba_3 BF15_opera_mba_4 BF15_opera_mba_5 BF15_opera_mba_6 BF15_opera_mba_7 BF15_opera_mba_8 BF15_opera_mba_9 BF15_opera_mba_10 BF15_opera_mba_11 BF15_opera_mba_12 BF15_opera_mba_13 BF15_opera_mba_14 BF15_opera_mba_15 BF15_opera_mba_16 BF15_opera_mba_17 BF15_opera_mba_18