БИТ ФЕСТ: ЕВРЕЈСКИТЕ ГРОБИШТА ВО БИТОЛА ЌЕ СТАНАТ МЕМОРИЈАЛЕН ПАРК

БИТ ФЕСТ: ЕВРЕЈСКИТЕ ГРОБИШТА ВО БИТОЛА ЌЕ СТАНАТ МЕМОРИЈАЛЕН ПАРК

Тоа е фокусот на потпишаниот Меморандум за соработка, помеѓу градоначалникот на Битола, д-р Владимир  Талески, Н.Е. Дан Оријан, израелски амбасадор во Македонија и раководител на одделот за Балканот и Здружението за одржлив урбан развој, архитектура и амбиент – АРХАМ од Битола. Проектот предвидува најпрвин симболично засадување дрва, а нивниот број ќе биде еднаков со бројот на еврејските семејства што некогаш живееле во Битола, конзервација на еврејските гробишта, подигнување на јавната свест на локалната заедница за значењето на оваа урбана целина и промоцијата на овој историски споменик за сите посетители на градот, а особено за Евреите од целиот свет; создавање платформа за проширување на партнерите во овој проект со релевантни национални и меѓународни институции, меѓународна промоција на овој историски простор, со што ќе се придонесе во зајакнувањето на пријателството,  соработката и меѓусебното разбирање помеѓу македонскиот и израелскиот народ. Овој Меморандум беше финале на сите останати дипломатски и културни активности, кои што во рамките на БИТ ФЕСТ се реализираа со сесрдната вклученост и пресретливот на Н.Е Израелскиот амбасадот Дан Ориан и битолскиот градоначалник Талески, а во Музејот беше премиерно претставена и изложбата „ЕВЕ СУМ“- Израелските предели во илустрациите на детски книги издадени од 1948 – 2014. Изложбата ја пренесува пораката за изградбата на свеста на националниот идентитет, преку сликовниот јазик на детските илустрации.    Куратор на изложбата е еминентната израелска илустраторка Лиора Гросман. Лиора Гросман е графички дизајнер и илустратор, како и поранешен професор по уметности на неколку угледни израелски уметнички академии. Работела и како илустратор за водечките весници и списанија на Израел, за бројни издавачки куќи на книги за деца и млади во Израел и пошироко. Нејзиното резиме брои над 150 илустрирани книги, бројни илустрации за разни рекламни кампањи како и кураторство над неколку меѓународни изложби на израелската детска книга со предавања во САД и Јужна Америка. Изложбата, која е подготвена на македонски јазик премиерно се поставува во Битола,за публиката на Бит Фест 2015. Г-ѓата Лиора Гросман, во својот осврт за значењето на детската илустрација во градењето на идентитетот на генерациите кои доаѓаат, подвлекува: „Фасцинантно е да се истражат невидливите конци кои ги поврзуваат илустраторите на детски книги од сите историски периоди и потоа да го дефинираме ова недофатливо нешто, кое што е “Ние”.“

BF2015_IzlozbaIzrael_1 BF2015_IzlozbaIzrael_2 BF2015_IzlozbaIzrael_3 BF2015_IzlozbaIzrael_4