БИТ ФЕСТ: ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ХЕПАТИТОТ

БИТ ФЕСТ: ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ХЕПАТИТОТ

Со серија промотивни, едукативни и хуманитарни активности кои вчеравечер финишираа со голем музички хепенинг, во рамките на Битолското културно лето, беше одбележан Светскиот ден за борба против хепатитот. „Започнавме со крводарителска акција и бесплатно теситирање за хепатит. На музичкиот хепенинг гостуваа познатите „Конги“ од Битола, ДЈ, K – денс студио од Скопје кои изведуваа латино перформанси, како и Acid Triple – жонглери – забавувачи со огнови. На овој начин, сакаме да постигнеме намалување на стигмата и поголемо информирање на целата популација во Битола, но и во Република Македонија. Морам да поздравам дека, еве веќе петта година, општината, клиничка болница, центарот за јавно здравје и други институции од јавниот и приватниот сектор се вклучени и сакаат да помогнат во овој дел. Низ ваквата едукација, преку културни активности, како и навремен скрининг се овозможува спасување на многу човечки животи и заштеда на многу средства, затоа што, наместо да се изврши една трансплантација би се заштедиле средства за лекување на 30 до 40 пациенти“, вели Милан Мишковиќ од здружението „Хепар-центар“ – Битола. Хепар центарот, едукативната кампања ја реализира веќе еден месец под мотото „Покажете го вашето лице“, а поддршка и годинава добива од повеќе јавни личности, меѓу кои: од групата „Нокаут“ за време на нивниот роденденски концерт во Хераклеа на БИТ ФЕСТ, како и од Биба Додева, Кире Лазаров, Катерина Ивановска, Митко С.Апостоловска, Виолета Томовска, Влатко Илиевски и за првпат во ваква кампања се вклучува Гаро Тавитјан. Активностите кои се реализираа во рамките на вчерашната програма се во организација на „Хепар“ центарот од Битола и  се дел од БИТ ФЕСТ 2017 година.