БИТ ФЕСТ2015: ВО БИТОЛА “Van Gogh” МИНАТОГОДИШНИТЕ ДОБИТНИЦИ НА ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА “2014 MTV Europe Music Awards” ВО КАТЕГОРИЈАТА НАЈДОБАР РЕГИОНАЛЕН ИЗВЕДУВАЧ

БИТ ФЕСТ2015: ВО БИТОЛА “Van Gogh” МИНАТОГОДИШНИТЕ ДОБИТНИЦИ НА ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА “2014 MTV Europe Music Awards” ВО КАТЕГОРИЈАТА НАЈДОБАР РЕГИОНАЛЕН ИЗВЕДУВАЧ

Ова големо признание групата „ВАН ГОГ“, прв пат го добива во 2007 година. Групата е основана 1986 година. Во февруари 1986 групата го објавува својот промо сингл со песната „Траги на минaтото“, а истата година на Младинскиот фестивал во Суботица ја добиваат втората награда од публиката и третата награда од жирито. Кoн крајот на 1986 излегува и нивниот деби албум “Van Gogh”. Натаму, следуваат албумите: Свет је мој (ПГП РТБ, 1991), Страст (ПГП РТС, 1993), Трагови прошлости (компилација; ПГП РТС, 1995), Ходи (ПГП РТС, 1996), No Comment (концертен; Метрополис, 1997), Опасан плес (Метрополис, 1999), Happy New Ear (концертен; Метрополис, 2001), DrUnder (Hi Fi Centar, 2002), Коло (ПГП РТС, 2006), Срећно ново (Уживо) (2007), Лавиринт (2009), Неумерен у свему (2013). Инаку, триото „Ван Гог“ Звонимир Ѓукиќ – Ѓуле, Србољуб Радивојевиќ – Срба и Дејан Илиќ – Цвика, втор пат доаѓаат во Битола, тоа го направија во 2009, по излегување на нивниот албум „Лавиринт“, во рамките на манифестацијата „Битола отворен град“ односно го означија свеченото финале на БИТ ФЕСТ 2009. Резимирано, она што значи музички профил на „ВАН ГОГ“ се енергијата и сугестивноста и едноставните рок обрасци. Четврток, 21:00 часот, Хераклеа.

BF2015VanGog_1 BF2015VanGog_2 BF2015VanGog_3 BF2015VanGog_4 BF2015VanGog_5