БУГАРСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА БИТОЛА

БУГАРСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА БИТОЛА

Висока делегација на бугарското министерство за образование и наука, предводена од министерот Красимир Влчев, одржа работна средба со градоначалничката Наташа Петровска и претставници од образовниот сектор на Општина Битола. Во фокусот на разговорите беше образовниот процес и начинот на приближување и натамошна соработка на двете земји на ова поле.

„Општина Битола покрај тоа што има надлежности на дванаесет основни училишта и шест средни училишта, има и универзитет, што значи дека по сите нивоа го згрижува населението во образованието. Образованието е почеток на развојот на било која општествена заедница вклучително и на нашата локална самоуправа и тука треба да се вложува од секаков аспект, особено на полето на соработката. На работната средба разговаравме како можеме со помош на Република Бугарија да имаме идна соработка по сите нивоа. Соработката треба да биде од програмски концепт, од аспект на размена на наставен кадар, на нивните искуства, но и можност на учениците да флуктуираат од двете страни на границата, размена на искуства кои што ќе отворат нови перспективи. Исто така, тука е и искуството кое што го има Република Бугарија во однос на искористувањето на европските фондови, кое за нас е многу значајно и претставува поле во кое можеме сериозно да соработуваме“, истакна по средбата градоначалничката на Општина Битола, м-р Наташа Петровска.

Оваа средба претставува почеток на продлабочување на следни иницијативи за настани кои што треба да дадат придонес во делот на образованието во Општина Битола.

„Ние имаме добро односи кои што ќе се развиваат и во иднина. Перпсективата помеѓу Северна Македонија и Бугарија, но и за целиот Балкански Полуостров, е истиот да биде повеќе поврзан. Тоа значи да бидеме повеќе поврзани во секој сектор, во секоја област. Општините се основен партнер во системот на образованието во двете земји. Голем дел од основните и средните училишта, но и факултетските единици во двете земји се партнерски поврзани. Она што треба ние, како лица од власта да направиме, е да создадеме можност за општи програми на факултетите, за да може тие да бидат поврзани во универзитетски мрежи, кои ќе бидат и дел од европските универзитетски мрежи, во кои ќе членуваат и земји што не се дел од ЕУ. На Балканскиот полуостров треба да создадеме повеќе такви регионални универзитетски мрежи. Тоа е преспективата за нас, тоа е можноста нашите деца да се чувствуваат поисполнети, живеејќи и работејќи на нашите простори“, рече министерот Красимир Влчев.

На средбата, покрај министерот за образование и наука на Република Бугарија, присуствуваа и Наталија Михалевска – директор на дирекцијата за образование, Галина Дреновска – началник на одделот во дирекцијата за високо образование,  Диана Петрова од прес центарот на министерството и генералниот конзул во Конзулатот на Република Бугарија во Битола, Димитар Иванов, како и претставниците од образовниот сектор на Општина Битола проф. д-р Константин Петковски и проф. д-р Добри Петровски.