ВЕЧНИОТ ПЛАМЕН НА МИР ЈА ПОСЕТИ ОПШТИНА БИТОЛА

ВЕЧНИОТ ПЛАМЕН НА МИР ЈА ПОСЕТИ ОПШТИНА БИТОЛА

ВЕЧНИОТ ПЛАМЕН НА МИР ЈА ПОСЕТИ ОПШТИНА БИТОЛА
Интернационалниот тим на тркачи од светската „ТРКА ЗА МИР“- ШРИ ЧИНМОЈ во Општина Битола со запален пламен пристигна на Плоштад Магнолија придружуван од голем број граѓани. „ТРАКАТА ЗА МИР“, позната како World Harmony Run е глобална штафетна трка во која сите учесници го промовираат мирот, пријателството и хармонијата помеѓу луѓето, предавајќи го факелот од рака во рака, за да посакаат подобра и посветла иднина.

„ Европскиот дел на „ТРКАТА НА МИРОТ“ започна на 21 Февруари во Порто – Португалија, и јас за прв пат бев дел од тимот од трката на мир во 2004 година. За време на трката видов дека има многу добри луѓе, а исто такви се и луѓето во Македонија. Основачот на трката Шри Чинмој, веруваше дека со трчањето на сите предели од светот, ние луѓето можеме да ги поврземе сите различни религии, нации и народи со една заедничка цел, а таа е вечниот мир. Во Европа трката помина повеќе од 24.000 километри, а нам ни остануваат уште 12 дена до крајот на трката која ќе заврши на 7 Октомври, во Рим, Италија „ – изјави Rasmivan Collinson – учесник од Бристол Англија.

Главната улога на трката е да се поттикне човештвото на единство и разбирање во секојдневниот живот, со цел да се споделуваат идеалите за вечен мир и да се спуштат социјалните бариери кои одделуваат една нација од друга.

„Особена е честа што Република Македонија се наоѓа на мапата на оваа трка или трка на хармонијата, а уште поголема е честа што Општина Битола се наоѓа на оваа рута од нивната трка, која има цел да поттикне на пријателство и разбирање меѓу сите народи во светот. Уште еднаш им сме благодарни за посетата и за доделениот сертификат, имавме прекрасна можност да го осетиме духот на штафетното трчање, и со младите од градот да го држиме факелот на мирот, и заеднички да ја пренесеме пораката за почит и вечена хармонија“ – изјави Пеце Милевски член на Советот на Општина Битола

Траката за светска хармонија – World Harmony Run е поддржана од многу светски личности како Нелсон Мандела, Мајка Тереза и нашите претседатели Борис Трајковски и Киро Глигоров и секоја година посетува многу училишта во повеќе од 100 земји ширум светот.

Општина Битола заедно со Сојузот на спортови и Советот на млади, ја поддржаа трката, а во неа учество зедоа претставници од основните и средните училишта, граѓанските организации и спортските клубови.

trkanamirot2016-1trkanamirot2016-6

trkanamirot2016-2 trkanamirot2016-3 trkanamirot2016-4 trkanamirot2016-5