ГОДИШЕН ПРИЕМ ЗА ДИПЛОМАТСКИОТ КОР ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ГОДИШЕН ПРИЕМ ЗА ДИПЛОМАТСКИОТ КОР ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во Битола приреди прием за членовите на дипломатскиот кор, акредитирани во Република Македонија.

На традиционалниот дипломатски прием, организиран по повод новогодишните и божиќните празници, свои обраќања имаа претседателот Иванов и доајенот на дипломатскиот кор во Република Македонија.

Во својот говор претседателот Иванов, направи ретроспектива на минатата 2015 година, потсетувајќи дека „Таа беше година на важни крстосници и храбри одлуки, година во која низ Македонија минаа стотици илјади бездомни мигранти и бегалци. Во услови на досега незапаметен сплет на политички и безбедносни предизвици, одлучно се соочивме со речиси се што ни донесе годината. Како држава, изненадивме многумина кои не очекуваа терторијално мала држава како Македонија да биде толку отпорна и цврста пред заканите“. Својот говор претседателот го заврши со порака за почитување на меѓународното право и меѓународно превземените обврски.

PriemDiplomati2016-7PriemDiplomati2016-9

PriemDiplomati2016-8  PriemDiplomati2016-6 PriemDiplomati2016-5 PriemDiplomati2016-4 PriemDiplomati2016-3 PriemDiplomati2016-2 PriemDiplomati2016-1