ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ НА ОБРАЗОВНИ АСИСТЕНТИ ЗА УЧЕНИЦИ СО ПОПРЕЧЕНОСТ ВО БИТОЛСКИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИШТА

ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ НА ОБРАЗОВНИ АСИСТЕНТИ ЗА УЧЕНИЦИ СО ПОПРЕЧЕНОСТ ВО БИТОЛСКИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Во општина Битола, денес беа доделени сертификати на 8 лица за образовни и лични асистенти за ученици со попреченост во средните битолски училишта.

Во присуство претставници на УНДП во земјава, градоначалникот Тони Коњановски и заменичката на постојаниот претставник на УНДП во земјава, Сања Бојаниќ, ги доделија сертификатите, со кои што асистентите стануваат конкурентни на пазарот на трудот и можат полесно да се вработат.

Градоначалникот Коњановски истакна дека преку Програмата Општинско-корисна работа, која се имплементира од 2017 година во партнерство со Центарот за вработување Битола и Програмата за развој на Обединетите нации, работно се ангажирани 23 лица. Од нив, 13 се образовни и лични асистенти за ученици со попреченост во средно училиште, од кои 10 во средното општинско училиште Таки Даскало, 1 асистент во медицинското училиште д-р Јован Калаузи и 2 асистенти во средното земјоделско училиште Кузман Шапкарев.

„За нас како општина, оваа програма е од особено значење, затоа што правиме чекор напред во инклузивниот процес на лицата, во случајот децата со попреченост и го реализираме нивното право на образование, заедно со нивните врсници и соученици, во образовните институции во Битола. На овој начин, им овозможуваме преку соодветно образование, да се стекнат со знаења и вештини кои ќе им овозможат постепено вклучување на пазарот на труд и социјална инклузија, како еден од најважните чекори во нивниот натамошен животен развој.

Покрај 13-те образовни асистенти за средните училишта, преку програмата за општинско корисна работа, ангажирани се и 10 едукатори во други области.

Со реализацијата на проектите со поддршка на УНДП покажуваме дека како локална самоуправа, особено за грижиме за младите лица и за нас е многу важно тие да бидат дел од општината, нејзиниот раст и развој. Тука да ја гледаат својата иднина, својот кариерен напредок, тука да создаваат семејства и да го сакаат градот Битола, кој е по многу нешта единствен.

Буџетот во програмата за социјална заштита за Општинско корисна работа е 3.700.000,00 ден. од кои 1.500.000,00 ден. се средства од Општина Битола, а 2.200.000,00 ден. се дел од Оперативниот план на активни мерки и програми за вработување“, рече Коњановски.

Општина Битола, заедно со УНДП во текот на оваа година, реализира уште два проекти:

-Проект Зајакнување на улогата на младите во Општина Битола во 2024 година со буџет од 445.700,00 денари, чија цел е надминување на проблемите поврзани со говорот на омраза и деструктивни наративи кои произлегуваат од врсничкото насилство, како и подлабоко разбирање на младинското учество.

-Проектот ReLOaD 2, во рамките на Регионална програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD 2), финансиран од Европската унија, од Инструментот за претпристапна помош (ИПА) и спроведуван од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП)