МУЗИЧКИ МАРАТОН „СО ЉУБОВ ЗА БИТОЛА“ И ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „МУЗИКА“ ПО ПОВОД 4 НОЕМВРИ

МУЗИЧКИ МАРАТОН „СО ЉУБОВ ЗА БИТОЛА“ И ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „МУЗИКА“ ПО ПОВОД 4 НОЕМВРИ

Дел од програмата на општина Битола, по повод одбележувањето на Денот на ослободувањето на Битола, беше и музичкиот маратон „Со љубов за Битола“ кој се одржа во Офицерскиот дом во Битола. Настанот го организираа здружението на пијанисти и музички педагози „ПИЈАНО“ Битола, во соработка со Државното музичко училиште и КИЦ Битола.

„Со моќта на музиката, со маратонот – кој е симбол за упорност и издржливост,  музичкото училиште кое е еден од брендовите на нашиот град и кое што оваа година одбележува 75 години од своето постоење и со здружението ПИЈАНО кое постои за Битола и јасно го глорифицира епитетот “ Битола, град на клавири “, имавме настан кој долго ќе се памети, а битолчани имаа можност за едно целодневно културно уживање“, објаснуваат Марија Шамоска Буџаковски и Јана Четелева Белевска од здржението „ПИЈАНО“ од Битола.

Настанот започна со претставување на изведби на млади музички таленти од музичкото училиште, на сите инструменти кои што се изучуваат во училиштето: пијано, виолина, гитара, соло пеење, труба, кларинет, флејта, ударни инструменти, саксофон итн. Учениците изведуваа дела од различни класични композитори во времетраење од 6 часа и со тоа покажаа зошто ова училиште има толку долга традиција и потврден квалитет.

Дел од музичкиот маратон, беше и промоцијата на книгата „Музика“ на битолскиот историчар и хроничар, професор Александар Стерјовски. Во оваа книга која брои 360 страни, се опфатени Балканскиот полифоничен амбиент, традиционалните и европски инструменти, битолски инструменталисти, битолскиот музички амбиент, хорови, оркестри, концерти, гостувања, почеток и работа на основното музичко училиште во Битола и друго. Ова е осма книга по ред од серијалот “Битолско десеткнижие“. Книгата, концепциски совршено се вклопи во целиот настан “СО ЉУБОВ ЗА БИТОЛА” бидејќи не само што е посветена на Битола, туку таа е направена намерно и смислено, најмногу со желба да се даде прилог кон одбележувањето на големиот јубилеј на Музичкото училиште “75 години од основањето”.

“… Во отсуство на монографија или посериозен научен труд за него, нека оваа книга биде честитка и топла благопожелба да продолжи со помали проблеми во работата, со истиот елан и со уште поголеми успеси….” – запиша за да не се заборави нашиот реномиран битолски професор Александар Стерјовски.

При промоцијата на книгата медијатор беше директорот на Државното музичко училиште Кирил Стојчевски, извадоци читаше актерот Петар Мирчевски, а промотор на книгата беше битолчанецот, професор Сашо Татарчевски, реномиран диригент и професор на Факултетот за музичка уметност во Скопје.

Настанот заврши во духот на музиката со завршен концерт кој што го заокружи овој музички маратон.