НЕПОСРЕДНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СЛОВЕНЕЧКИОТ АМБАСАДОР ВО УЧИЛИШНАТА БИБЛИОТЕКА НА СОУ „ЈОСИП БРОЗ ТИТО“

НЕПОСРЕДНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СЛОВЕНЕЧКИОТ АМБАСАДОР ВО УЧИЛИШНАТА БИБЛИОТЕКА НА СОУ „ЈОСИП БРОЗ ТИТО“

Дека дипломатските врски не се само протоколарни посети и разговори, туку во реалноста значат отворање на нови видици и перспективи, особено за младите лица, докажа посетата на словенечкиот амбасадор проф.д-р Милан Јазбец. Во библиотеката во гимназијата „Јосип Броз Тито“, беа презентирани и промовирани двете негови дела „Сјајна ѕвезда со лавовска грива“ и „Мартин Крпан дипломат и воин“, кои ќе бидат достапни за сите ученици во гимназијата.

На настанот присуствуваше и градоначалничката Наташа Петровска, како потврда за пријателскиот однос кој го негуваат со амбасадорот Јазбец и беше дел од опуштениот разговор на дипломатот со средношколците, кој самиот за себе истакна дека пишува за да избега од секојдневието и политиката. Во своето обраќање, амбасадорот Јазбец посочи дека во Словенија студираат околу 1000 Македонци, а дека голем број стручњаци во различни области од Македонија работат и живеат во оваа држава.

Амбасадорот Јазбец им порача на гимназијалците да го следат својот сон и никој да не ги поколеба во намерата да останат доследни во неговата реализација.