ПЕТРОВСКА ПО ПОВОД ИЛИНДЕН: НЕКА НИ СЕ ВЕКОВИТИ ВРЕДНОСТИТЕ ШТО ОВОЈ ДЕН ГИ НОСИ СО СЕБЕ НИЗ СТОЛЕТИЈАТА

ПЕТРОВСКА ПО ПОВОД ИЛИНДЕН: НЕКА НИ СЕ ВЕКОВИТИ ВРЕДНОСТИТЕ ШТО ОВОЈ ДЕН ГИ НОСИ СО СЕБЕ НИЗ СТОЛЕТИЈАТА

Чествувањето на големиот македонски празник Илинден, денес во Битола, започна пред Споменикот на илинденците, во Храмот „Света Недела“. Свежо цвеќе во нивна чест, положија Градоначалничката на Општина Битола, м-р Наташа Петровска и претставници од Советот на Општина Битола, како и претставници од политичките партии СДСМ и ВМРО ДПМНЕ.

Делегацијата предводена од Градоначалничката Петровска, а во придружба на Сојузот на борци од Битола, со положување на свежо цвеќе одаде почит и пред споменикот на двата Илиндени, пред Центарот за култура.

По повод чествувањето на овој голем празник со двојно историско, општествено-политичко, но и исконско – верско значење за државата, Градоначалничката на Општина Битола, м-р Наташа Петровска, порачува:

„Нека ни е честит 2-ри Август, нека ни се вековити вредностите што овој ден ги носи со себе низ столетијата, вредности на почит, соживот, разбирање, слобода, творење и напредок“.