ПРОГРАМА ЗА БИТФЕСТ 2017

ПРОГРАМА ЗА БИТФЕСТ 2017

БИТФЕСТ 2017

Покровител: градоначалник на Општина Битола

21 јуни 2017

19:00 – Ракометно игралиште – Најголем битолски рок концерт „Вртолом“ – Стама Продукција

“СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА БИТ ФЕСТ 2017”

20:00 – НУ Народен театар – Битола – Музичко-сценски колаж во продукција на НУ Народен театар Битола – „Шекспир колаж“

21:00 – Ул. Фуштани – Пред кафе РАДОСТ – Отварање на “300 – Работи Триста“- Прикажување на кратки филмови од ФИОФА. Гости режисери, сценаристи, сниматели, монтажери од Чешка, САД, Индија, Ирска, Турција итн.

– Промоција на зборник  – „Колегиумски записник 004“ Филмски сценарија

22:00 – Изложба на Биба Каевич „Through a Glass Darkly – Ingmar Bergman’s“

20:30 – Широк Сокак – Фестивал„Fete de la music“ – СОЛСТИС Француска Алијанса

 

22 јуни 2017

20:00 – НУ Народен театар “БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ” – В. Шекспир – Отело – НУ Турски театар, Скопје – Режија: Дејан Пројковски

22.06 до 30.06 – Мала Сала НУ Завод и музеј – Битола – Фотографии на фрескоживопис во црквата Св.Ѓорги с.Курбиново

10:00-13:00 – кафе РАДОСТ – “300 – Работи Триста“ – ФИОФА кафе (интерактивно кафе со членовите од ФИОФА) – Неформална работилница за запознавање на програмите на овој институт

20:00 – НУ Завод и Музеј – Концерт на Младински женски хор – КУД „Стив Наумов“

21:30-00:30 – „Life Литературен Перформанс“ – музичко литературен перформанс

 

23 јуни 2017

20:00 – НУ Народен театар “БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ” – В. Шекспир – Симбелин – Драмски и куклен театар „Иван Радоев“, Плевен / Бугарија – Режија: Лили Абаџиева

20:00-00:30 – кафе РАДОСТ – Затварање на „300 – Работи Триста“ – Изложба на регионална храна, музика и уметност. Готвење – Live – Ален Туцо (дизајн на храна) пропратено со музика и уметнички дела.

 

24 јуни 2017

20:00 – НУ Народен театар Битола “БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ” – В.Шекспир – Венецијанскиот трговец – НУ Драмски театар, Скопје – Режија: Наташа Поплавска

19:00 – КЦ Магаза – „Ризница на вегетаријански вкусови“ и „Веган слика“ -Здружение за заштита на животните и животната средина „Мали херои“

 

25 јуни 2017

17:00 – Интимен театар – Детска претстава “Вистински пријателства“ – драма – Здружение за заштита на животните и животната средина – „Мали Херои“

20:00 – НУ Народен театар Битола “БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ” – Нина Мазур (монодрама по мотиви од трагедијата „Хамлет“ на В. Шекспир) – Сонот на Хамлет – Академски Драмски театар, Владимир / Русија – Режија: Линас Мариус Заикаускас – Актер: Александар Аладишев

 

26 јуни 2017

20:00 – НУ Народен театар Битола “БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ”- В. Шекспир – Ричард Трети – НУЦК „Ацо Шопов” , Театар Штип – Режија: Пламен Марков

 

27 јуни 2017

“БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ”

19:00 – КЦ Магаза – „Со боите на храната креираме уметност“ – Креативна работилница за цртеж и мозаици – Здружение за  едукација и кулинарство „Се за храна“

20:00 – НУ Народен театар Битола – В. Шекспир – Хамлет – стапица – Казак Драмски театар, Караганди/Казакхстан – Режија: Куандик Касимов

 

28 јуни 2017

19:30 – Мала сала Центар за Култура – Концерт на младински мандолински оркестар  КУД „Стив Наумов“ Битола

“БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ”

19:00 – НУ Народен театар Битола – В. Шекспир – Сон на летната ноќ – Куклен театар Тандарика, Букурешт / Романија – Режија: Кристијан Пепино

21:00 – НУ Народен театар Битола – В.Шекспир – Ричард Трети – Театарска компанија Лит Мун, Санта Барбара Калифорнија / САД – Режија: Џон Блондел

БИТОЛА ОТВОРЕН ГРАД

21:00 – Широк Сокак – Концерт на „Zabranjeno pusenje“ – Младински културен центар

 

29 јуни 2017

21:00 – КЦ Магаза – Комична опера во два чина „Така прават сите“ – В.А.Моцарт – Оперски ансамбл на Уметничката академија во Осијек

“БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ”

20:00 –  НУ Народен театар Битола – Магбет (монодрама по мотиви од трагедијата „Магбет“ на В. Шекспир) – Театар Контра, Спишка Нова Вес / Словачка – Режија, адаптација и дизајн: Клаудина Розин – Актер: Петар Чижмар – Со поддршка на Советот на уметници на Словачка

 

30 јуни 2017

12:00 – НУ Центар за култура – мала сала – Промоција на книга „ПОСЛЕДНИОТ МОНАХ“ – Добре Тодоровски

19:00 – НУ Центар за култура – мала сала – Трибина  „Фемина Сикрета“, Изложба „Жена – хероина, култура преку фотографија“ – Здружение за заштита на правата на жените„Ернестин“

19:00 – Храм Св. Петка – Концерт на МЕШАН ХОР при КУД „Стив Наумов“ – духовна музика

19:30 – Мала Сала НУ Завод и музеј – Одбележување на Денот на државноста на Р.Хрватска – Изложба на хрватската уметничка Нивес Чичин Шаин – Концерт на далматинската клапа VOCALIS SALONE

20:00 – Кафе – бар „Бурбон Стрит“ – „Изложба на фотографии на олдтајмери“ – Здружение олдтајмер клуб „Ретрофрикс“

20:30 – КЦ Магаза – Поетски фестивал „ПОЕТСКИ СИНТЕЗИ 2017“ – Здружение за наука и култура „НОВА“

“БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ”

20:00 –  НУ Народен театар Битола – В.Шекспир – Дванаесетта ноќ (Ноќ спроти Водици) – НУЦК „Антон Панов” Театар, Струмица / Македонија – Режија: Дејан Дамјановски

 

01 јули 2017

11:00 – Мала сала НУ Центар за култура, Поетски фестивал – „ПОЕТСКИ СИНТЕЗИ 2017“ – литература-поезија – Мирјана Стојановска – поетеса и Љерка Тот Наумова

20:00 – Изложба – „Бурбон Стрит“ – „Изложба на фотографии на олдтајмери“ – Здружение олдтајмер клуб „Ретрофрикс“

“БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ”

20:00 – НУ Народен театар Битола – В.Шекспир – Сон на летната ноќ – Театар Комедија, Скопје – Режија: Андреј Цветановски

 

02 јули 2017

19:00 –  НУ Народен театар – Битола – Презентација на латино – американски, стандардни  и модерни спортски танци – ТСК СТЕП АП – Битола

 

03 јули 2017

10:00 – Градски парк – „Наш ден“ – едукативна работилница за деца и родители ЗНТВ „Аманет“ – Битола

11:00 – Градски парк – „Бабам Битолски приказни“ – Детска интерактивна – куклена претстава ДООЕЛ ВАН ГРУП

18:00 – КЦ Магаза – Промоција на научното издание: “Мигрантската и бегалската криза во Европа: Дали пандорината кутија е отворена?“ –  литература (научна литература) – Организатор: Горан Илиќ (Институт за истражување и европски студии – Битола)

20:00 – Летна сцена Тумбе кафе „Рок банда“ – електрична музика

20:00 – НУ Народен театар „Буре барут“ – театарска претстава – Драмски театар – Скопје

21:00 – Видео ѕид Веро центар – „БИТОЛА ВО КРУГ“ – документарен филм – Сашо Ристевски

 

04 јули 2017

12:00 – КЦ Магаза „Културниот,традиционалниот и верскиот развој на Влашката заедница во Битола“

18:00 – НУ Центар за култура – мала сала “Битола низ очите и ушите на природата, видеографија со театарска претстава” – Биосфера 369 Центар за одржлив развиој.

20:00 –  Нова сцена – НУ Народен театар „Театар љубов моја“ – театарска претстава Народен театар Јордан Хаџи Константинов Џинот – Велес

21:00 – Широк сокак „100% МАКЕДОНСКО“ – музичка и музичко сценска уметност

 

05 јули 2017

13:00 – КЦ Магаза – Самостојна изложба на ликовниот уметник Цигаридов

18:00 – КЦ Магаза – „Детските срца за Битола“ – Розета Стоун

19:00 – КЦ Магаза Изложба на фотографии под наслов „Здрави креации во твојата чинија“  – „Се за храна“ – Здружение за едукација и кулинарство

20:30 – Мала сала НУ Центар за култура „Песни за татковината“ – Никола Јонков Вапцаров – Монодрамски спев на Петре Темелковски по повод 75 години од убиството на поетот

21:00 – КЦ Магаза – Фестивал „Хармониките“ Сашко Савевски

 

06 јули 2017

18:30  Арт и култура – Аврата – Работилница за изработување на стоп анимација – фотографија, филм, ликовна уметност – „Фото кино клуб“-Битола

19:00 – Мала сала НУ Центар за култура – „БИТОЛА НИЗ МОИТЕ ОЧИ“ – документарен филм  -Здружение на граѓани „Граѓански Патеки“

21:00 – КЦ Магаза – Фестивал„Хармониките“ – Сашко Савевски

 

07 јули 2017

18:30 – Арт и култура – Аврата – Работилница за изработување на стоп анимација – фотографија, филм, ликовна уметност„Фото кино клуб“-Битола

17:00 – КЦ Магаза – Седма меѓународна манифестација „Битолски книжевни паметења“ – литература и ликовна уметност

19:00 – Мала сала Центар за култура – „Краснорез“ – документарен филм

20:00 – Театарска претстава „Дон Жуан“ – НУ Народен театар

20:00 – Концертна сала, НУ Завод и Музеј – Трио сопран, кларинет и пијано – романтична мзуика за сопран, кларинет и пијано – Солисти: Игор Бакревски, Марија Наумовска и Андреја Наунов

 

08 јули 2017

16:00 -18:00 НУ Центар за култура – мала сала – Проекција на филм – Дигитална проекција на уметничка фотографија од 55 јубилејна изложба на фотографии на Народна Техника

17:00 – КЦ Магаза – Седма меѓународна манифестација „Битолски книжевни паметења“ – литература и ликовна уметност

19:00 – Градски парк – Театар под сенки – “Приказни од Македонското поднебје“ – програма за деца

20:00 – Плоштад Магнолија  Пееме со ѕвездичките од „СИ – ДО“ – Здружение на граѓани од областа на културата „Промедиа“ – Битола

20:00 – НУ Завод и Музеј – „Јубилејна 55 та државна изложба на фотографии – Денови на македонската фотографија 2017“ – Фото клуб „Стеван Наумов Стив“ и Фото сојуз на Македонија

20:00 – НУ Народен театар – Театарска претстава „Бар-Ремарк“

 

09 јули 2017

17:00 – КЦ Магаза – Седма меѓународна манифестација „Битолски книжевни паметења“ – литература и ликовна уметност

19:00 – КЦ Магаза – „Слушаме приказни и учиме ромски јазик“ – Здружение за развој на ромската заедница – Сумнал

20:30 КЦ Магаза – „Поезија на четири јазици“ – литература – Автор:Зоран Пејковски

 

10 јули 2017

20:00 – НУ Народен театар, Театарска претстава – Смислата на Животот

19:30 КЦ Магаза – „Ние не гледаме со очи, ние гледаме со срце за Битола“ – изложба, музичко – сценски настап, издавање монографија – Здружение на слепи лица Битола

20:00 – Хотел Молика – 18 Меѓународна ликовна колонија – „НИЖОПОЛЕ 2000“ – ликовна колонија – автор:Бисерка Цветковска Крстевска

 

11 јули 2017

20:00 – Хераклеа – Манифестација „Гоцеви денови“ – Битолска фолклорна балканијада

20:00 – НУ Народен театар – Театарска претстава „Грета од Фауст“ –

20:00 – НУ Завод и Музеј – Концерт на „Ad libitum trio“ – флејта, кларинет и пијано  – класична музика – Емилија Кабранова Филипова

20:00 – Широк сокак „Радио Журка“ – музичка и музичко – сценска уметност

Изложба: хотел Молика – 18 Меѓународна ликовна колонија – „НИЖОПОЛЕ 2000“ – ликовна колонија – автор:Бисерка Цветковска Крстевска

21:00 – КЦ Магаза – „Мелоси од Виетнам“Квартет HBSO (балет и опера на Хошимин град)

 

12 јули 2017

12:00 – „30 години комуна на власите Битола“ Централното претставување ќе биде во Влашкото маало

18:00 – Плато пред галерија Монмартр – „Бисерите на монмартр 2017“ – ликовна дејност    Здружение на граѓани за едукација на млади ликовни уметници Мал Монмартр Битола

19:00 – Мала сала при Центар за култура „Од Монастири до Битола“ (Православните храмови во Битола) – документарен филм – Друштво за театарска, филмска и телевизиска продукција АСТРАВЕДА – Битола

20:00 – НУ Народен театар, Театарска претстава – Дупло дно

20:30 Мала сала, НУ Центар за култура – „ДАМАРИТЕ НА СТАРАТА БИТОЛСКА ЧАРШИЈА“ -документарен филм – Здружение на граѓани „Граѓански Патеки“ – Битола

 

13 јули 2017

20:00 – Театарска претстава – Пијани – Народен театар

18:00 – Плоштад Магнолија – „Да не ги заборавиме умешностите на нашите баби“ – Организација на жени на Општина Битола

 

14 јули 2017

12:00 – Мала сала, Завод и Музеј -Битола „Роберт Музил и Првата светска војна“ – изложба со аудио и видео станици и литературно читање – Почесен конзул на Р.Австрија во Битола, МНД и Дирекција за култура на покраината Горна Австрија

20:00 – НУ Народен театар Театарска претстава – „Доктор Фауст“

 

15 јули 2017

18:30 – Градски парк – Работилница за деца и млади – „Планетите и децата“ – програма за деца

20:00 – Театарска претстава – Трагичната љубов на една луда девојка – Народен театар

20:30 – Хераклеа – „Битола-Прилеп прекутрупа“ – Театар Бумеранг

21:00 – КЦ Магаза – „Ѕвезди што спијат “ -поезија (поетска збирка) – Автор: Михајло Свидерски

 

16 јули 2017

20:00 – КЦ Магаза  „Работилница за актери и сценаристи“ – Форум на млади

 

17 јули 2017

19:00 – КЦ Магаза – Детски театарски изведби на странски јазици „Летна лектира “ – јазично студио „Лингва“

19:00 – Кафе бар „Бар Чаршија“ – „Битола во минатото“ – изложба на фотографии од Битола во минатото и прожектирање на стари фотографии од Битола во минатото со објаснување на нивната сегашна локација и информирање на граѓаните за неа“ – „Бабам Битола“

20:00 – Театарска претстава Метаморфози Народен театар

 

18 јули 2017

19:00 – Магаза – „Нутри зона на Бит фест“ – Нутриционистичка и здравствена едукација Здружение за промовирање на здрава исхрана – „Нутри – зона“

21:00 – КЦ Магаза – Читање на современа македонска поезија – Ана Гагалевска

 

19 јули 2017

Плоштад Магнолија – „Книга под ведро небо“ – настанот ќе трае до 26.07.2017

21:00 – Народен театар – „Градбите на Битола“ – играно документарна продукција и перформанс

21:30 Широк сокак, Поп рок концерт со авторски песни и неколку преработки – Александар Цаци Георгијовски

 

20 јули 2017

18:30 Плоштад Магнолија – „Use your imagination“ – ЗПОС „Лоотус Ј Њу Бигининг“

18:30 Зоолошка градина, летна сцена  – „ЗОО Музички хепенинг“ – Волвокс во соработка со Биосфера

20:00 – Мала сала, НУ Центар за култура – ЧЕТВРТ ВЕК ФАДФ „КАМЕРА 300“ – филм КВК „Студио Милтон Манаки“

21:00 – КЦ Магаза – Концерт на сефардска музика – сефардска музика-етно – Хадас Пал-Јарден од Израел

20:00 – Антички локалитет Хераклеа, Концерт „Нокаут“

 

21 јули 2017

„БИТОЛСКИТЕ ПОРТИ“ – мултимедијален проект

20:00 – КЦ Магаза – „Работилница за актери и сценаристи“ – Форум на млади

20:00 – Пацио, НУ Завод и музеј „Ламенти за Дон Кихот“ изведба: Театар Дон Кихот

 

22 јули 2017

18:00 – Плоштад Магнолија – „Бела Магнолија“ – уметност и литература – Верица Бутлевска и Организација на жени

21:00 – Документарно – игран мултимедијален перформанс „Мојот последен ден“ – КТ Филм и Медиа ДООЕЛ

21:00 – Стара Чаршија – Фестивал на електронска музика – СМОТРА vol.7 Здружение на граѓани Асоцијација 615

 

23 јули 2017

18:00 – Градски Парк – справи на отворено – Тридневен фестивал – „Телоѕидание“ – Интерактивна Работилница 1 – Здружение на граѓани – „КИЧ“ – Битола

 

24 јули 2017

11:00 – Плоштад Магнолија – Со Битола растеме – детски едукативен хепенинг Здружение за развој на екологијата, туризмот и културната соработка ГРИН – ЛИСТ

18:00 Отворена фитнес зона – Градски парк – Тридневен фестивал – „Телоѕидание“ – Интерактивна Работилница 2 – Здружение на граѓани – „КИЧ“ – Битола

20:00 – КЦ Магаза – Изложба на Борислав Траиковски (1917 -1996) – ликовна уметност, Друштво на ликовни уметници Битола

 

25 јули 2017

18:00 – Плоштад Магнолија – Тридневен фестивал – „Телоѕидание“ – Кула Вавилонска –  интерактивна уметничка инсталција -Здружение на граѓани „КИЧ“ – Битола

21:00 – Нова сцена НУ Центар за култура – „Земјина химна“ – драма, кореодрама, музичко сценски перформанс ЕНОХ-Скопје

 

26 јули 2017

20:00 – Интимен театар – „Скршената стомна“ – драма

21:00 КЦ Магаза „Краснорез“ – проекција на документарен филм

 

27 јули 2017

11:00 – Фоаје НУ Центар за Култура – Битола – Свечено отворање на самостојна изложба на Панде Петровски

11:30 – НУ Центар за Култура – Битола – детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“

13:00 – Широк Сокак СТБ „Во срцето на Битола“ култура и традиција Здружение на уметници ракотворци – „Македонски ракотворби“

16:00 – 01:00 – Дом на АРМ – „Гласот на народот“  – презентација на култури – Together Macedonia

20:00 – Порта Џез – Проекција на документарен филм „Битолските рок кафичи низ времето“ – Агим Џело

21:00 – КЦ Магаза – „Промоција на културното наследство на Битола“ – Изложба на фотографии – Група граѓани од Битола

21:00 – Плоштад Магнолија Концерт на “Pumpers”

 

28 јули 2017

10:00 – НУ Центар за Култура – Детска ликовна работилница „Народната култура трајна инспирација во моето творештво“

13:00 – Широк Сокак – СТБ  „Во срцето на Битола“ – култура и традиција – Здружение на уметници ракотворци  „Македонски ракотворби“

21:00 – Широк Сокак – „NOEXCUSE“ – Стоп за хепатитот Хепар центар

29 јули 2017

19:00 Храм „Света Тројца“ – Буковски ливади – „Калеидоскоп“ – презентација на култури ЗНТВ „Аманет“

47 РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ“

11:00 – НУ Центар за Култура – Мала сала – „Семинар за традиционална музика и игра“

11:00 – НУ Центар за Култура – Мала сала – „Проекција на етно филмови“

18:00 – Саат Кула – Широк Сокак – Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици“

20:00 – Ракометно игралиште – СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА 47. РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ“- БИТОЛА – ВЕЧЕР НА ТРАДИЦИОНАЛНА МУЗИКА И ИГРА

22:30 КЦ Магаза – „Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер

 

30 јули 2017

47 РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ“

10:00 -18:00 – Студенски Дом „Кочо Рацин“ – „Семинар за традиционална музика и ора“

11:00 – Стара битолска чаршија – „На пладне во чаршија“- фолклорни презентации

20:00 – Ракометно игралиште – 47.Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“- ВЕЧЕР НА ТРАДИЦИОНАЛНА МУЗИКА И ИГРА

22:30 Магаза – „Ехо од дамарите “  – вокално инструментална вечер

 

31 јули 2017

Мала Сала  НУ Завод и музеј – Ексклузивна изложба на современ македонски и меѓународен  цртеж од фондот на НУ Завод и музеј – Битола

47 РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ“

10:00 -18:00 – Студентски Дом „Кочо Рацин“ – „Семинар за традиционална музика и ора“

11:00 – Стара битолска чаршија – „На пладне во чаршија“- фолклорни презентации

20:00 – Стара битолска чаршија – 47 Републички фестивал на народни песни и игри  „Илинденски денови“- ВЕЧЕР НА СТАРОГРАДСКА МУЗИКА И ИГРА

22:00 – 23:00 – Од Саат кула до Камен мост – „Песна и оро на Широк сокак“ – настап на ансамбли на Широк сокак

 

01 август 2017

Изложба – Завод и Музеј – „100 – години плакат во Битола“ – Здружение АРХИВИСТ 2

47 РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ“

10:00 -18:00 – Студентски Дом „Кочо Рацин“ – „Семинар за традиционална музика и ора“

11:00 – Стара битолска чаршија – „На пладне во чаршија“- фолклорни презентации

13:00 – Широк Сокак – СТБ „Во срцето на Битола“ култура и традиција Здружение на уметници ракотворци – „Македонски ракотворби“

20:00 – Театар во антички локалитет Хераклеа – 47 Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ – ВЕЧЕР НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА МУЗИКА И ИГРА – Фолклорни ансамбли од ЧИЛЕ, ЧЕШКА, ГРЦИЈА, ТУРЦИЈА, СЛОВЕНИЈА, ХРВАТСКА и АНСАМБЛ „МАКЕДОНИЈА“

 

02 август 2017

13:00 –  Широк Сокак – СТБ „Во срцето на Битола“ – култура и традиција – Здружение на уметници ракотворци – „Македонски ракотворби“

20:00 – Мала сала НУ Центар за култура – „БИТОЛА – ГРАДОТ НА КАФЕТО“ – документарен филм -Здружение на граѓани „Граѓански Патеки“

20:00 – НУ Завод и музеј – „Вечер на македонски песни“ – класично/староцрквено-источно –  Изведувачи: Андреја Наунов – пијанист и аранжер, Ернес Ибраимоски – баритон и аранжер, Гонца Богоромова – сопран и Влатко Груевски – тенор

 

03 август 2017

21:00 – НУ Народен Театар „ОД ШИНЕЛОТ НА ГРАВЧЕ“ – документарен филм – Здружение на Македонците по потекло од Албанија

20:00 – КЦ Магаза – Изложба на фотографии создадени од членовите на фото кино клубот Битола – изложба на фотографии „Dreams“ -Фото кино клуб

 

04 август 2017

17:30 НУ Центар за култура –фоаје – изложба на документарни фотографии „Света Ана село Маловишта“ – Љупчо Николовски – фотограф

19:00 – НУ Завод и музеј – “Cantare di Bitola“ – класична музика. Изведувачи: Влатко Груевски (тенор) и Андреја Наунов (пијанист)

 

05 август 2017

21:00 – КЦ Магаза – Концерт на Трио Џентлмен – поп-класика

 

06 август 2017

11:00 – Плоштад Магнолија – Изложба – „Метафизика на радоста“-валоризација и евалуација на работата на членовите на Фото клубот Стеван Наумов Стив – Фото клуб „Стеван Наумов – Стив“

20:00 – Концертна сала НУ Завод и Музеј Солистички концерт на Марија Наумовска – сопран и Андреја Наунов – пијано

 

07 август 2017

10:00 – с.Маловишта „30 години комуна на власите Битола“

12:00 – НУУБ Свети Климент Охридски – „Македонски искушенија“

Интернационален детски театарски фестивал „БИТОЛИНО 2017“ (седмо издание)

21:00 – НУ Народен театар Димитар Андоновски – „Само поезијата може да го спаси светот со убавина“ – концерт – музички перформанс

 

08 август 2017

10:00 – с.Ниже Поле „30 години комуна на власите Битола“

Интернационален детски театарски фестивал „БИТОЛИНО 2017“ (седмо издание)

 

 

09 август 2017

КЦ Магаза – Изложба на народни носии – Центар за едукација и негување на традицијата и фолклорот ЕТНО – ИЛИНДЕН

Интернационален детски театарски фестивал „БИТОЛИНО 2017“ (седмо издание)

18:00 – Плоштад Магнолија – Македонска Етно култура – презентација на македонскиот фолклор и етнологија преку ора, песни и презентација на ракотворби – “ЕТНО – Илинден“

21:00 – КЦ Магаза – “ЕЛЕГИИ ЗА ТЕБЕ“ – музичко-литературен  перформанс – Изведувачи: Лидија Дочовска, Лидија Аврамовска, Мери Арсовска, Светлана Папачек, Снежана Лазаревска, Соња Змејковска и Музичка група “Антика“

 

10 август 2017

КЦ Магаза – Изложба на народни носии – Центар за едукација и негување на традицијата и фолклорот ЕТНО – ИЛИНДЕН

12:00 – Мала сала НУ Завод и музеј – Самостојна изложба на академскиот сликар Јанко Константинов, акварел

20:00 – НУ Завод и Музеј – Концерт за виолина и пијано – класична музика – Изведувач: Татјана Џорлева

20:00 – „Порта Џез“ -фото – натпревар и изложба за европскиот дух на Битола Центар за европски развој и интеграција (ЦЕРИ)

20:30 ЦК Магаза – „Современа џез музика“ Сашо Поповски Трио

 

11 август 2017

12:00 – НУУБ Свети Климент Охридски – „Мојата поинаква лектира – книга во кутија“

КЦ Магаза – Изложба на народни носии – Центар за едукација и негување на традицијата и фолклорот ЕТНО – ИЛИНДЕН

18:00 – Кафе Радост – „На врв и на дно“ – Јасмина Јошевска

20:00 – Стара битолска чаршија Традиционален целовечерен концерт на ФА „Битола“ – Битола

21:30 – Магаза – Концерт на Сузана Турунџиева

 

12 август 2017

18:00 – НУ Народен театар – 18-ти Интернационален музички фестивал ТРА ЛА ЛА Асоцијација за уметност – АЛЕКСОВСКИ

20:00 – НУ Завод и музеј – „Патување низ епохите“ – класична музика – Злата Тошевска, Маја Божиновска и Марко Димовски

22:00 – Широк сокак „Одбележување на светскиот ден на младите“ – Креативен центар за млади

 

13 август 2017

20:00 – Стара битолска чаршија – „Пајнца фест“ – Група Паркети

 

14 август 2017

 

20:00 – КЦ Магаза – Плоштад Магнолија – 5 Балканска колонија на ракотворци – АСТЕРИОН 5

 

15 август 2017

11:00 – до 18:00 – НУ Центар за култура – фоаје – Визуелни уметности „Битола бара стрип“ – Стрип центар на Македонија – Велес

20:00 – КЦ Магаза – Изложба: „Портрет низ призмата на ликовните уметници и фотографите“ – ликовна уметност и уметничка фотографија – ДЛУБ и Фото кино клуб

19:00 – Завод и Музеј – Изложба: „100 – години плакат во Битола“ – Здружение АРХИВИСТ 2

20:00 – КЦ Магаза – Плоштад Магнолија – 5 Балканска колонија на ракотворци – АСТЕРИОН 5

 

16 август 2017

11:00 –  Градски Парк – Отворена работилница за ликовно творење „Мојата Битола со мотиви од Битола, Хераклеа, НП Пелистер“ – Кирил Т.Константин

20:00 – НУ Народен театар „Аналфабет“ – театарска претстава – Народен театар – Охрид

20:00 – КЦ Магаза – Плоштад Магнолија – 5 Балканска колонија на ракотворци – АСТЕРИОН 5

 

17 август 2017

20:00 – КЦ Магаза – Плоштад Магнолија – 5 Балканска колонија на ракотворци – АСТЕРИОН 5

21:00 – КЦ Магаза – Концерт за гитара – класична музика – Слободан Миливоевиќ – гитарист

21:00 – Пацио Завод и музеј – ROCK SYMPHPNY (РОК СИМФОНИЈА) – Камерен Оркестар на Битола

 

18 август 2017

12:00 – Буковски манастир „Денови на Ростковски“ Регионално здружение за македонско – руско пријателство „А.А Ростковски“

12:00 – Мала Сала – НУ Завод и Музеј – Самостојна  ретроспективна изложба на Перо Спирковски

20:00 – КЦ Магаза Плоштад Магнолија – 5 Балканска колонија на ракотворци – АСТЕРИОН 5

20:00 – Широк сокак „Девојчето со долгата коса“ – Стефанија Милевска – музички соло перформанс

20:30 НУ Завод и музеј – Трио „Dolce“- класична музика – Светлана Богдановска-флејта, Андријана Дукоска-виолончело и Марија Шамоска Буџаковски – пијано

21:00 – Скејт парк HAPPENING ЗПМУ „Сариса“

 

19  август 2017

10:00 – с. Гопеш   „30 години комуна на власите Битола“  (19.08.2017)

12:00 – Буковски манастир – „Денови на Ростковски“ – Регионално здружение за македонско – руско пријателство „А.А Ростковски“

16:00 -00:00 – Стара Битолска Чаршија – Трпеза Филм Фестивал 2017 (трето издание) – фестивал посветен на филмови за храна – Здружение за заштита, промоција и едукација за храна СЛОУ ФУД Битола

20:00 – КЦ Магаза – 35 години куглање во Битола (1982-2017)- документарен филм ЗГ Нови перцепции

20:30 НУ Завод и музеј – „Нагоре“ – Изложба на скулптури и слики од Владимир Симоновски

 

20 август 2017

10:00 – 15:00 – Градски Парк – „Традиционална меѓународна изложба на олдтајмери по шести пат “ –  здружение олдтајмер клуб „Ретрофрикс“

12:00 – Буковски манастир – „Денови на Ростковски“ – Регионално здружение за македонско – руско пријателство „А.А Ростковски“

16:00 -00:00 – Стара Битолска Чаршија – Трпеза Филм Фестивал 2017 (трето издание) – фестивал посветен на филмови за храна – Здружение за заштита, промоција и едукација за храна СЛОУ ФУД Битола

18:00 – Плоштад Магнолија – „Саем на здруженија на граѓани“ – „Интеркултурна вечер“ – Together Macedonia

20:00 – КЦ Магаза – Музичко-поетска вечер – музика и поезија  Мирјана Стојановска – поетеса и Мери Кафкалева – професор по клавир

20:00 – Салон на ДЛУБ – Изложба на слики и цртежи – Мирјана Бубевска, Маја Ковачевска

21:00 – КЦ Магаза – Македонска изворна музика со Рудина Изворен оркестар – Рудина, Битола

 

 

21 август 2017

12:00 – Педагошки факултет – „Збор во зборот“ – поезија – поетско – музички настан – Учесници: проф.д-р.Даниела Андоновска-Трајковска и доц.д-р.Гордана Стојаноска

20:00 – Стара битолска чаршија – Градски боемски песни Група Делфина

Боемска Улица, Кафе Радост    Фестивал со музичко – литературни  уметнички аспекти „ТАКЕЦ Гордана и пријателите – ако одам во Битола“ – перформанс – во живо Учесници: поети, писатели, сценаристи и уметници

20:00 – КЦ Магаза Концерт на гитара, пијано и ударни инструменти – македонски поп евергрини – Христо Христовски – Мулар

21:00 – Алтернативен простор „BUS FEST“ ЗКУД – Стиховно војување продукција

 

22 август 2017

12:00 – НУУБ Свети Климент Охридски – „Жива библиотека“

20:00 – НУ Центар за култура „НЕЗАБОРАВ“ во организација на Панде Димитровски

20:00 – НУ Завод и Музеј – концертна сала, Марија Наумовска, солистички концерт

 

23 август 2017

20:00 – салон на ДЛУБ – „Изложба на слики“ – Слободан Рајчевски

20:00 – Широк Сокак – „Модна ревија и шоу перформанс“, „Fly project 3“ (перформанс со авторска музика на Стефанија Милевска и гости музичари) – Анастасија центар шоу

20:30 – Пацио НУ Завод и музеј – „Низ ритамот на Будо“ – Култура -музика – вештина Будо центар – Пелистер

 

24 август 2017

14.00 Мала сала Центар за култура „Стихови за Битола“ – поезија

20:00 – КЦ Магаза – Изложба „35 години ликовно творештво – Драган Најденовски“

 

25 август 2017

12:00 – НУУБ Свети Климент Охридски – „Создавам дело“

12:30 – Свечено отворање на Галеријата на икони во Битола, во рамки на манифестацијата 10 века – БИТОЛА

17:00 – НУУБ Свети Климент Охридски – Промоција на книгата „Детско Виножито“ – Жаклина Веловска

Форум за нови дистрибутивни модели за европските филмови „Филмскиот пазар во дигиталната ера“ – Балкан Синема Ситис

18:00 – Плоштад Магнолија – АРТ Хепенинг„1000 – години од името Битола“ – ДЛУБ

 

26 август 2017

20:00-22:00 – Паркинг пред Ресторан Аражок – Авто Кино по петти пат – Здружение Олдтајмер клуб „Ретрофрикс“ Битола

20:00 – КЦ Магаза – фото изложба – „Битфест 2017“ – автор Сашо Ристевски

21:00 – Широк Сокак ЗАТВОРАЊЕ НА БИТ ФЕСТ 2017 ШИРОК СОКАК ВО БЕЛО

 

Организаторот го задржува правото на измени и
дополнувања на програмските содржини согласно потребите на фестивалот.