ПРОГРАМА ПО ПОВОД „4 НОЕМВРИ“: СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА ФЕСТИВАЛОТ „МАЛА ШКОЛА ЗА КРАТОК ФИЛМ“

ПРОГРАМА ПО ПОВОД „4 НОЕМВРИ“: СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА ФЕСТИВАЛОТ „МАЛА ШКОЛА ЗА КРАТОК ФИЛМ“

Во Малата сала на Центарот за култура, вечерва започна фестивалот „Мала школа за краток филм“, како дел од програмата на општина Битола, по повод Денот на ослободувањето на градот. Ова е второ издание на фестивалот во Македонија, а 18 то во Франција. Организатор на фестивалот е Здружението Aye Aye VO / FIF Nancy кое го организира Меѓународниот филмски фестивал во Нанси секоја година на крајот на август – почетокот на септември, додека во текот на целата година спроведува работа на едукација за сликата и средби околу киното, меѓу младата публика. На отворањето на фестивалот, свое обраќање имаа градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски, директорката на Центарот за култура, Маја Андоновска Илијевски и претседателот на здружението, Тони Гламчевски.

Овој настан е наменет за најмладите (започнувајќи од забавиште) но и за пред-тинејџерите и тинејџерите (деца од училиште до девтто одделение).

„Целта овде е да ги запознаеме со светот на кинематографијата од друг агол од оној на платформите, социјалните мрежи и телевизијата и да им помогнеме да го развијат своето критичко размислување. Тимот на фестивалот ги придружува овие филмови, децата навистина се носат на размена на крајот од проекциите. Прикажаните филмови се претходно прикажани и внимателно селектирани од членовите на програмскиот тим на здружението за млада публика од редот на кратки филмови кои се натпреваруваат на Меѓународниот филмски фестивал во Нанси.

Програмирање богато со емоции и откритија. Оваа година јавноста ќе биде поканета да види француски дела, но и од Германија, Јужна Кореја, Шпанија, Естонија, Италија, Јапонија, Мексико, Чешка, Швајцарија, па дури и од Иран. Темите се прилагодени на возраста на јавноста, теми кои зборуваат за неа, но и од бајките, во сите случаи фестивалски сесии кои ја раздвижуваат и воодушевуваат публиката.
На крајот од секоја сесија, децата гласаат за нивниот омилен краток филм. Филмот со најмногу гласови (еден филм по селекција) ќе ја добие наградата на публиката, доделена на Меѓународниот филмски фестивал во Нанси“, велат организаторите на фестивалот.