72 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА УДАРНА ЕГЕЈСКА БРИГАДА

72 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА УДАРНА ЕГЕЈСКА БРИГАДА

Градоначалникот на општина Битола, претставници од Советот на Општина Битола, делегации на Здруженијата на македонсците од Егејскиот дел на Македонија, претставници од Сојузот на борци од Битола и други гости, денес по повод 72 години од формирањето на Првата НОУБ од Егејска Македонија, одадоа почит на местото каде што на 18 ноември 1944 година од леринско – костурската народноослободителна бригада, воденскиот македонски – баталјон и дел од бригадата „Гоце Делчев“ беше формирана првата народноослободителна ударна бригада од Егејска Македонија, која влезе во составот на НОВ и ПО на Македонија. Положувајќи свжо цвеќе пред спомен плочата, присутните порачаа да владее обединетост помеѓу македонците, а злото, несреќите и војните од минатото да останат во историјата.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC