ПРОМОЦИЈА НА СОБРАНИТЕ РАКОПИСИ НА ПАВЕЛ ШАТЕВ ВО ДЕВЕТ ТОМОВИ

ПРОМОЦИЈА НА СОБРАНИТЕ РАКОПИСИ НА ПАВЕЛ ШАТЕВ ВО ДЕВЕТ ТОМОВИ

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ во Битола, се одржа промоција на деветте томови на собраните ракописи на македонскиот револуционер, национален деец и државник Павел Шатев.
Деветте томови: „Историја на Македонија“, „Борис Сарафов – биографија“, „Спомени“, „Полициско досие“, „Записи за нацијата и државата“, „Македонија и балканскиот проблем“, „Македонија под ропство“, „Документи“ и „Заточението во Сахара – Фезан“, ги претставија проф. д-р Зоран Тодоровски, Предраг Димитровски и Нове Цветаноски.
Павел Шатев (15 јули 1882, Кратово – 29 јануари 1951, Битола) е еден од најистакнатите македонски револуционери, национални дејци, политичари и државници.
Павел Шатев спаѓа меѓу ретките македонски револуционери, политичари и државници од постарата генерација, кој ги преживеа сите премрежиња на македонската ослободителна борба. Неговиот животен сон се оствари со ослободувањето на Македонија и создавањето на македонска држава, давајќи и свој печат во нејзината изградба. Но, токму во слободната татковина, трагично ќе го заврши својот живот, со апсење, затворање, сослушување и интернирање во домашен притвор. По преживеаните две смртни казни од други држави (Османската Империја и Бугарија), смртта ќе го снајде по тортурата од државата за која се бореше и поради што беше осудуван на смрт.
Денешната промоција се одржа по повод годишнината од смртта на Павел Шатев, кој почина на 29 јануари 1951 година во Битола, а е погребан следниот ден на гробиштата кај црквата „Св. Недела“ во Битола.