ПОСТАВЕН КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА МУЗЕЈСКИОТ ПРОСТОР ПОСВЕТЕН НА ФРАНЦУСКИТЕ ВОЈНИЦИ ОД ИСТОЧНИОТ ФРОНТ

ПОСТАВЕН КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА МУЗЕЈСКИОТ ПРОСТОР ПОСВЕТЕН НА ФРАНЦУСКИТЕ ВОЈНИЦИ ОД ИСТОЧНИОТ ФРОНТ

Државниот секретар за поранешни борци и историски настани, при Министерството за Одбрана на Република Франција г-дин Жан-Марк Тодешини, Градоначалникот на Општина Битола г-дин Владимир Талески, Министерот за Одбрана на Република Македонија г-дин Зоран Јолевски, Амбасадорката на Р.Франција во Р.Македонија г-ѓа Лоренс Оер, Почесниот конзул на Франција г-ѓа Калиопа Кривашија-Стоиловиќ и други почесни конзули и конзули во Република Македонија, денес на француските воени гробишта во Битола, по повод стогодишнината од Првата Светска Војна, им оддадоа почит на загинатите француски војници и поставија камен темелник на музејскиот простор посветен на француските војници од Источниот Фронт.   

Подоцна во НУ  Завод и музеј Битола, државниот секретар г-дин Тодешини ја отвори изложбата на фотографии на браќата Манаки, и ја одликува со медал на Легијата на честа г-ѓа Калиопа Кривашија – Стилиновиќ.