КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ПРЕСРЕТ НА ДЕНОТ НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО И ДЕНОТ НА ЦРВЕНИОТ КРСТ НА МАКЕДОНИЈА

КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ПРЕСРЕТ НА ДЕНОТ НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО И ДЕНОТ НА ЦРВЕНИОТ КРСТ НА МАКЕДОНИЈА

Денес, во фоајето на Народниот театар во Битола, се одржува традиционална крводарителска акција која ја организира општинската организација на Црвен крст, во пресрет на 17 март – Денот на крводарителството.

На денешната крводарителска акција, присуствуваше и крводарителот со најголем број крводарувања во Битола, Гроздановски Менде, кој со својата 57 годишна возраст, даруваше крв по 141 ви пат.

Крводарителите ги позрави градоначалникот Тони Коњановски, кој им се заблагодари за нивната хуманост со која придонесуваат за спасување на многу човечки животи, изразувајќи верување дека нивниот пример ќе продолжат да го следат многу млади луѓе.

Градоначалникот Коњановски, ги посети и штандовите на кои волонтерите од Црвениот крст презентираат дел од своите активности, а обезбедуваат и бесплатно мерење на шеќер во крвта и крвен притисок на граѓаните.

Вечерва, во Народниот театар во Битола, по повод Денот на Црвен крст на Македонија и одбележувањето на 77 години активна работа, Клубот на млади при Општинската организација на Црвен крст Битола, организира театарска претстава насловена ,,Одам на лов”. Цената на влезниците е 100 денари, а собраните средства ќе бидат наменети за хуманитарни цели.