ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАТИЈА ВО БИТОЛА

ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАТИЈА ВО БИТОЛА

По повод Денот на руската дипломатија, традиционалниот настан се одржа пред споменикот „Руски крст“ во Битола.

Согласно мерките и протоколите за заштита од КОВИД-19,  цвеќе положија амбасадорот на Руската федерадија во земјава н.е. Сергеј Баздникин, градоначалничката на Општина Битола м-р Наташа Петровска, претставници на Советот на Општина Битола, претставници на Почесниот конзулат во Битола, Славјанскиот универзитет, Лук Оил, Здружението за македонско-руско пријателство и други лица.

Настанот се одржа во организација на Амбасадата на Руската федерација во Република Северна Македонија и Почесниот конзулат во Битола пред споменикот „Руски крст“, кој се наоѓа во близина на местото каде што бил убиен рускиот императорски конзул Александар Ростковски пред 118 години.