БИТ ФЕСТ 2011 –ФИЛМСКА ВЕЧЕР МИРНО ЛЕТО

БИТ ФЕСТ 2011 –ФИЛМСКА ВЕЧЕР МИРНО ЛЕТО

Во Магазата се одежа  филмска вечер во чест на Димитрие Османли -полувековен јубилеј на македонскиот игран филм ,,Мирно лето” .
 
Кинотека на Македонија во соработка со Вардар филм и БИТ ФЕСТ го одбележуваат 50 годишниот јубилеј на филмот ,,Мирно лето”.
 
Во далечната 1961 година по диктат на времето и потребите на публиката, но и по диктатот на жанровската експанзија, па и по еден самосвоен развоен диктат, врежан веќе во македонската играна продукција се појави филмската комедија ,,Мирно лето” по сценарио на белградската публицистка Фрида Филиповиќ, а во режија на Димитриe Османли, прв македонски филмски режисер.  На 18 ти мај оваа година се навршија  50 години од премиерата на Гости:Илинденка Петрушевска – филмски критичар, Томислав Османли – син на Димитрие Османли