ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ТАЛЕСКИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ИЗРАЕЛСКИОТ АМБАСАДОР АМРАНИ

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ТАЛЕСКИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ИЗРАЕЛСКИОТ АМБАСАДОР АМРАНИ

Амбасадорот на државата Израел за Република Македонија, со седиште во Загреб, денес оствари посета на општина Битола. На средбата, главен акцент беше ставен на економскиот развој на општината:
„Големо задоволство е да се посети град со вековна историја, исто така ми беше големо задоволство што можев да научам за плановите на градоначалникот да го претвори градот во филмски град, како и индустриски центар со помош на индустриската зона. Се радувам на потенцијалот да се развие овој град што повеќе и да се зајакнат односите помеѓу нашите две земји. Битола беше важен центар на еврејското живеење, на крајот на минатиот век тука имаше околу 10 % евреи што живееја, го развиваа животот и особена чест е да се научи повеќе за овој град, за неговото минато и особено за неговата иднина“, изјави Јоси Амрани, амбасадор на Израел.
Амбасадорот Амрани во Република Македонија, деновиве ќе оствари посета на неколку општини, а денешната посета на Битола е една од позначајните средби кои се реализиираат во општината со цел понатамошна афирмација и развој на општина Битола.
„Наше големо задоволство е што амбасадорот се одлучи да ја посети и Битола, каде што денеска ќе помине повеќе време. Освен нашата заедничка средба, амбасадорот пројави интерес да ја посети индустриската зона „Жабени“ за која што и претходно знаеше, а ќе има средба и со дел од нашата регионална стопанска комора. Се интересираше за капацитетите, потенцијалите на нашата општина, во делот на земјоделието, стопанството, културата, образованието, географските поволности итн. Направивме една голема анализа заедно и убеден сум дека ваквите контакти ќе придонесат за да направиме директни контакти со потенцијални инвеститори и од другите земји. Верувам дека оваа средба многу ќе помогне повторно за афирмација и понуда до потенцијалните инвеститори да дојдат и да инвестираат во Битола. Тоа е всушност во насока на реализација на неколку наши крајни цели кои ги имаме поставено од кои врвна цел е развојот на општината преку условите кои им ги даваме на потенцијалните инвеститори за инвестиции во Битола и Република Македонија со што сакаме да влезиме во директно решавање на еден од најсуштествените, најгорливите проблеми на долготрајната транзиција во Република Македонија – невработеноста. Битола е една успешна приказна за тоа како општините успешно се справуваат со тој проблем. Чест ми е што амбасадорот пројави желба токму Битола да ја посети како еден од најдобрите примери во регионот, токму за решавање на овој проблем и создавање услови за решавање на ваквиот тип на проблеми кои што се појавуваат во општините, изјави градоначалникот на општина Битола, д-р Владимир Талески.