ПРИЕМ НА МИТРОПОЛИТОТ ПРЕСПАНСКО ПЕЛАГОНИСКИ ПО ПОВОД СВЕТИ НЕКТАРИЈ БИТОЛСКИ

ПРИЕМ НА МИТРОПОЛИТОТ ПРЕСПАНСКО ПЕЛАГОНИСКИ ПО ПОВОД СВЕТИ НЕКТАРИЈ БИТОЛСКИ

Општина Битола, го одбележува Денот на заштитникот на градот „Преподобен Свети Нектариј Битолски. Активностите започнаа денес напладне со прием во Кабинетот на Градоначалникот на Митрополитот Преспанско – Пелагониски и Администратор Австралиско – Новозеландски г-дин Петар. Покрај традиционален, средбата имаше и работен карактер:
„Со програмата почнуваме уште од денешниот ден. Ве поканувам сите присутни и нашите граѓани, вечерва од 19 часот во просториите на Народниот театар, каде што ќе биде централната манифестација, а утре сите заедно ќе бидеме во Храмот Свети Великомаченик Димитриј. На денешната средба заедно со нас се и повеќе стручни луѓе кои што се клучни за изградбата на Храмот на нашиот заштитник кој треба да биде изграден во централното подрачје на градот Битола“, изјави градоначалникот на општина Битола, д-р Владимир Талески, изразувајќи големо верување дека со ваквата обединетост и големата поддршка од граѓаните овој проект наскоро ќе се реализира.
Градоначалникот Талески и Митрополитот Петар испратија честитки до сите граѓани на општина Битола по повод патронот на градот.
„Се наоѓаме во предвечерието на големиот празник на Битола – празникот посветен на патронот на Битола – преподобниот Отец наш Нектариј Битолски за кој во самиот тропар кратката песна што ја содржи на некој начин историјата на животот и делото на Свети Нектариј, се вели дека Битола го воспита него, овој прекрасен горостас на Црквата наша Света православна, а тој духовно тука основите ги стекнал, во градот Битола, затоа и се вели дека Битола го воспита, надградбата духовна ја усовршил на Света Гора, таму се наоѓа и неговото свето тело, неговите свети мошти. Би сакал да ги замолам битолчани како што пред повеќе од пет векови го воспитале Свети Нектариј и многу други светители, така и ние денес да се потрудиме да ги воспитаме генерациите кои ни се дадени на располагање за чии души ќе треба и ние свештенослужителите, но не помалку и сите други православни христијани да покажеме дека во денешно време сме христијани не само по име туку по живот и дела“, изјави г.Петар, Митрополит Преспанско Пелагониски.
Одбележувањето на патронот на градот, Преподобниот Свети Нектариј Битолски продолжува попладнево од 16.00 часот во Црквата Света Богородица каде ќе се одржи вечерната богослужба, а утре во Соборниот Храм Свети Великомаченик Димитриј е божествената литургија. Литијата низ улиците во Битола ќе започне утре во 10.30.