ЧЕСТВУВАЊЕ ПО ПОВОД 51 ГОДИНA ОД СМРТТА НА МИЛТОН МАНАКИ

ЧЕСТВУВАЊЕ ПО ПОВОД 51 ГОДИНA ОД СМРТТА НА МИЛТОН МАНАКИ

На Влашките гробишта во Битола денес беше организирано чествување по повод 51 годинa од смртта на првиот филмски снимател на Балканот Милтон Манаки. Чествувањето е во организација на Комуната на Власите, а покровител на манифестацијата е градоначалникот на општината Битола. На настанот присуствуваа голем број претставници од институциите кои го негуваат и се грижат за големото дело на Браќата Манаки, директорката на Кинотеката на Македонија, директорот на Интернационалниот филмски фестивал ,, Браќа Манаки ’’ и многу други здруженија и граѓани.
„Секоја година на 5ти Март доаѓаме на гробот на Манаки и ја оддаваме должната почит кон едно историско име. Браќата Манаки, Јанаки и Милтон направија една историско револуционерна работа која што се однесува на делот на филмската уметност, фотографијата, односно на делот на развојот на Битола“, изјави градоначалникот на општина Битола д-р Владимир Талески.