ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ТАЛЕСКИ ВО ПОСЕТА НА ПРВОРОДЕНИТЕ НОВОРОДЕНЧИЊА ВО 2012 ГОДИНА

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ТАЛЕСКИ ВО ПОСЕТА НА ПРВОРОДЕНИТЕ НОВОРОДЕНЧИЊА ВО 2012 ГОДИНА

Во Клиничката Болница во Битола, 15 секунди после полноќ се роди првото новороденче во 2012 година во Битола.  Ова новороденче е трета ќерка на Тони и Наташа Марковски од битолското село Лисолај.  До 12.00 часот напладне во Клиничка болница Битола се родија уште две женски и едно машко новороденче.  
Во гинеколошко – акушерската болница Плодност, пак, првороденото бебе е машко, а до 12.00 часот напладне на првиот ден од Новата 2012 година, во оваа болница се родија четири новороденчиња од кои 3 се машки, а едно девојче.
Градоначалникот Талески, традиционално и оваа година ги посети новородените на кои им подари посеби новогодишни подароци.
Оваа година, за првпат, покрај во Клиничката болница, Градоначалникот Владимир Талески им подари новогодишни подароци и на првородените во првата новоотворена приватна гинеколошко акушерска болница во Битола – Плодност.
На првиот ден од почетокот на Новата 2012 година, на двете клиники во Битола родени се 8 новороденчиња, што претставува рекорден број на новородени во споредба со изминатите години.