НА БИТ ФЕСТ И БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: ОТОА РАБОТИЛНИЦА

НА БИТ ФЕСТ И БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: ОТОА РАБОТИЛНИЦА

 

На новата сцена во Народен театар во Битола во рамките на Битола Шекспир Фестивал во се одржа ОТОА работилница – Џиа Форакис од Њујорк – САД со учество на Студенти од Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА.
На панел дискусијата на тема „Шекспир денес” во рамките на првото издание на „Битола Шекспир фестивал” присуствуваа еминенти гости од областа на театарската уметност, меѓу кои Том Брд, директор на Глоуб театарот од Лондон, Раднал Мартин, истакнат шекспиролог и професор на Универзитетот Њу Брабсвик од Канада и други.
Извршниот продуцент на Глоуб театарот од Лондон, рече дека ваквата размена на искуства е многу важна за уметноста и културата, како и дека е среќен за соработката што ја воспоставуваат со битолскиот театар.