40 –ТА СВЕТСКА МАКЕДОНСКА СРЕДБА НА ИСЕЛЕНИЦИТЕ

40 –ТА СВЕТСКА МАКЕДОНСКА СРЕДБА НА ИСЕЛЕНИЦИТЕ

Во потпелистерското село Трново, се одржа 40-та јубилејна Светска македонска средба  во организација на Матицата на иселениците од Македонија, Светскиот македонски конгрес, Сојузот на Македонците од Егејот „Македон“ и Сојузот на Македонците со исламска религија,
Присутните ги поздрави Градоначалникот Талески , честитајќи им го празникот Илинден.
На средбата присуствува Македонци од сите делови на Македонија и од целиот свет.Аманет до сите Македонци за Илинден секогаш да бидат во Македонија.