БИТ ФЕСТ 2011 „Недовршена приказна" – Вез – Шепотот од ЕГЕЈ на Етно креатив ЈП&ПЈ

БИТ ФЕСТ 2011 „Недовршена приказна" – Вез – Шепотот од ЕГЕЈ на Етно креатив ЈП&ПЈ

 Изложбатае ја отвори  м-р. Владимир Јаневски ,Доцент на ФМУ- Штип,оддел за Етнокореологија – Универзитет “ Гоце Делчев “

Етнокреатив ЈП&ПЈ  е силно мотивиран тим  кој  со голема почит и љубов  веке 10 години на специфичен начин преку уметничко ракотворење  ја негува и  популаризира   македонска  култура и традиција, притоа несебично ја  споделуваат својата  љубов со сите оние кои  умеат да ја вреднуваат уникатноста на македонскиот фолклор .Во своето повегедишно творештво имаат  учествувано на   повеке групни  изложби и манифестации  во Битола, Скопје,Велес, Охрид, Делчево,Лерин (Р.Грција),Влодава(Полска).Во 2010 година се номинирани  за Најдобри промотери на Р Македонија.Шепотот од Егеј е расказ од  Недовршената  приказна  …Расказ каде везот ги заменил зборовите…Каде колоритот на бои , форми и орнаменти  зборуваат за една недовршена приказна, започната така одамна а времето се пркоси да ја оттуѓ и  и од спомените ….Но ЉУБОВТА како волшебна опивка не води  од   изветвените спомени  до исконот , и бод по бод , ред  по ред со друшката ,со  иглата и конецот  до везот наш непресушен….
30 јули ( сабота)Изложбен простор на   ДЛУБ 10.00- 21.00 часот    –   изложба 10.30 – 12.00 часот   –  работилница : “Вез – Шепотот од  Егеј “(31 јули  недела)Двор на црквата Св.Богородица  во село Трново Изложба 10.00-14.00 часот.