БИТ ФЕСТ – Монодрама „Големиот инквизитор“ – со Брус Маерс во режија на Питер Брук

БИТ ФЕСТ – Монодрама „Големиот инквизитор“ – со Брус Маерс во режија на Питер Брук

 
Отворање на фестивалот Актерот на Европа, одигрувањето на претставата е  заеднички проект со БИТ ФЕСТ, а Општина Битола обезбеди превоз за сите заинтересирани кои од Битола сакаат да патуваат во Ресен. Превозот поаѓа од пред општинската зграда во 19.30 часот.
Големиот инквизитор
“-Акцијата се одвива во Шпанија, во Севиља за време на најстрашниот период од Инквизицијата, кога секој ден беа запалени пожари за слава на Бога, и во тие пожари беа изгорени монструозните еретици. Христос се враќа во светот на човекот. –- Во тој момент, кардиналот Гранд инквизитор го преминува плоштадот. Тој е стар човек, скоро деведесет, со збрчкано лице и пропаднати очи во кои светлината уште зрачи. Тој покажува со прст, наредувајќи им на стражарите да го фатат. Стражарите го зграпчуваат и во гробна тишина го одведуваат.
Потоа, како еден човек, толпата се поклонува до земјата пред стариот инквизитор, кој ги благословува без збор и си оди по својот пат. Затвореникот го одведуваат во темната стара палата на Светата служба и го затвораат во тесна ќелија во визбата.“Од Големиот инквизитор во Браќата Карамазови од Достоевски.