Прва балканска колонија на ракотворби

Прва балканска колонија на ракотворби

Во саботата на 3 август започна Првата балканска колонија на ракотворби во организација на ЗГ- Астерион Галери. Колонијата се одржа во Дворот на Дом на АРМ Битола а во рамките на истата изложуваа  ракотворци од  Србија, Босна и Херцеговина, Албанија, Грција и Македонија  (од Куманово,Прилеп, Охрид, Струмица, Скопје и Битола).

Посетителите уживаа гледајќи: рачно ткаени марами, предмети од глина, кожа, дрво , украсна хартија и оригами, украсни кутии и маски, корпи за секојднева употреба,  сувенири…
На отворањето на колонијата беше претставено оригиналното дело на Мирјанка Илиевска, вработена во Технички Факултет – Битола, создадено од целофанки од бонбони. Во делото има 67 илјади парчиња целофанки.
За време на одржувањето на „Прва Балканска Колонија на Ракотворци“ се одвиваат и креативни работилници  за лица со хендикеп.