БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: РИЧАРД ТРЕТИ – НТ ПЕКИНГ КИНА

БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: РИЧАРД ТРЕТИ – НТ ПЕКИНГ КИНА

Измина исклучителна седмица во која публиката уживаше во исклучителната понуда на Битола Шекспир Фестивал. Со театарската претстава  „Ричард Трети“ во режија на Ванг Ксиаојинг, Националниот театар од Пекинг – Кина го затвори Битола Чекспир Фестивалот. Пред публиката беше прикажан вистински спектакл во кинески стил, а целата театарска екипа од која дел се и членови од пекиншката опера покажа големо задоволство од местото на кое беше одиграна претставата – античкиот локалитет Хераклеја.
Изведбата на „Ричард трети“ која минатата година учествуваше на фестивалот „Глоуб ту Глоуб“ во Лондон претставува специфично читање на Шекспир „во кинески стил“.
Битола Шекспир Фестивалот предизвика голем интерес и беше посетен од над 2500 гости.