ОПШТИНА БИТОЛА НАЈДОБРА ОПШТИНА НА РЕПУБЛИЧКИОТ ВЕЛИГДЕНСКИ КРОС

ОПШТИНА БИТОЛА НАЈДОБРА ОПШТИНА НА РЕПУБЛИЧКИОТ ВЕЛИГДЕНСКИ КРОС

На традиционалниот пролетен Велигденски крос, кој се одржа на 30 ти април во Скопје, Општина Битола беше прогласена за најдобра општина. На Велигденскиот крос учествуваа најдобро подготвените ученици – спортисти од сите основни и средни училишта во Република Македонија. Општина Битола учествуваше со 33 ученици од различни училишта и од вкупно 24 доделени медали, учениците од Општина Битола освоија 12. На денешната средба, Градоначалникот Талески, со наградените ученици разговараше за постигнатите резултати и за нивните идни потреби.

„Сакам да им се заблагодарам за големиот резултат кој што го постигнаа. Овој е во континуитет седми ваков крос, а Битола сите овие години наназад е прва и најдобра. Денес имавме прием на овие деца за да покажеме дека сите оние кои веруваат и сакаат да покажат резултат, дека тоа е возможно, изјави Градоначалникот на општина Битола, м-р Владимир Талески.

На средбата на учениците им беа поделени подароци од општина Битола, а Градоначалникот Талески најави дека на посебна средба на крајот на учебната година на сите ученици со високи резултати на републички натпревари ќе им бидат доделени посебни пофалници. Ваквата поддршка и постигнати резултати пак, се значаен придонес за нивното стипендирање во понатамошниот период. Од друга страна пак, идеите кои денес беа предложени од страна на учениците и наставниците, заедно со предвидените проекти за следните четири години во делот на училишниот спорт се значаен придонес кон реализацијата на големата идеја Битола-спортски град.