ПРОСЛАВЕН ДЕНОТ НА ЕВРОПА 9 МАЈ

ПРОСЛАВЕН ДЕНОТ НА ЕВРОПА 9 МАЈ

Традиционално и оваа година Општина Битола, ЕУ инфо точката и Делегација на ЕУ се вклучија во обележувањето на Денот на Европа
Беа организирани бројни активности:
 Учениците од 12 Основни училишта кој со својата креативност ги претставуваат 4–те земји на ЕУ: Франција,Малта,Италија,Шведска и презентации на теми  од брошурата „Да ја истражиме Европа“

 Оваа година во обележувањето се вклучија и
     –   Активот на директори
Сојузот на училишен спорт на Општина Битола
Здружение на спортски педагози на Општина Битола
Општински сојуз на спортови на Општина Битола
преку организирање на мини спортски активности (пинг понг,тенис,кошарка,одбојка, фудбал,ракомет, карате, џудо,влечење на јаже, скокање на јаже,народна и сл) , потоа ликовни акции, модерен балет, играорни групи,музички творби.
Овие активности се реализираат на потег од плоштадот „Магнолија“  преку Широк сокак до плоштадот „Гоце Делчев“ Учесници се  околу 500 учениците од основните  училишта во градот.

 Детскиот Фудбалски хепенинг СПОРТОТ НЕЗНАЕ ЗА ГРАНИЦИ И СПОРТОТ ОБЕДИНУВА
Место на настанот: Фудбалско Игралиште “Павел Шатев“ Битола , во организација на ФК Топ гол и ФФМ.
Учесници 120 ученици од ОУ

Во  музичкиот дел  настапија:
Детскиот хор „Ѕвончиња“, пензионерската пејачка група„СИРМА ВОЈВОДА“, Оркестарот при Државно музичко училиште  со композзиција од Моцарт – Дивертименто бр1 во ДЕ дур
Училишниот хор „Трифун Пановски“ со песната Жеву , Група„РОК БАНДА, Хип-хоп група„Стиховно Војување”