ОДБЕЛЕЖАНА 70 ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА НАРОДНООСЛОБОДИТЕЛНА УДАРНА БРИГАДА ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ВО БИТОЛА

ОДБЕЛЕЖАНА 70 ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА НАРОДНООСЛОБОДИТЕЛНА УДАРНА БРИГАДА ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ВО БИТОЛА

Здруженијата на македонците од Егејскиот дел на Македонија од повеќе градови, општинската организација на Сојузот на борци, претставници од Светскиот македонски конгрес и локалната самоуправа, денеска ја одбележаа 70 годишнината од формирањето на Првата егејско-македонска ударна бригада. Градоначалникот Талески во своето обраќање нагласи дека оваа година во општина Битола се одбележуваат седум децении од неколку значајни датуми, а истите секогаш треба да се одбележуваат затоа што претставуваат сведоштво на единствената цел – слободна и независна Македонија:
„Овој 18 Ноември значи седум децении од формирањето на Првата егејско-македонска ударна бригада која беше составена од единици од Леринскиот, Воденскиот и Костурскиот дел кои заедно со нашите единици дејствувале во Западна Македонија. Овој настан е достоинствен континуитет на сите македонци кои што со векови наназад имале една единствена цел – слободата на Македонија, рече градоначалникот на општина Битола, д-р Владимир Талески во своето обраќање.
    Денешната свеченост по повод 70 годишнината од формирањето на Првата егејско-македонска ударна бригада се одржа пред пожарната, односно на локацијата каде таа бригада била формирана пред 7 децении.