Свечено затворање на 29-тиот Интернационален Фестивал на Филмска Камера „Браќа Манаки“

Свечено затворање на 29-тиот Интернационален Фестивал на Филмска Камера „Браќа Манаки“

 

   Во големата сала на Центарот за култура во организација на Општина Битола свечено беше затворен фестивалот „Браќа Манаки“. Беа доделени благодарници на основачите на фестивалот меѓу кои и на Кинотека на Република Македонија, чија директорка Илинденка Петрушева заблагодарувајќи се, истакна дека 29 години по ред љубителите на филмот доаѓаат во Битола. На затворањето беше презентирана и www.filmlandbitola.org која е втор чекор на проектот Битола да прерасне во филмски центар на Балканот. Веб страницата претставува промотор на автентичните локации и културно наследство на Битола и Македонија. Истовремено бење објавено членството на Битола во Интернационалната Асоцијација на филмски канцеларии и комисии. Општина Битола отвори своја канцеларија за филм која ќе им асистира на менаџерите на филмски локации во пронаоѓањето на вистинските места и ресурси за снимање филмови овде.
   Градоначалникот на Битола, г-дин Владимир Талески најави дека ова затворање е историски момент. „Порачувам, во иднина, Битола ќе биде главниот стожер на Фестивалот и никому нема да дозволиме да го изнесе надвор од градот” – изјави Градоначалникот.