ОБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД ДИПЛОМИРАЊЕТО НА КЕМАЛ АТАТУРК ВО БИТОЛА

ОБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД ДИПЛОМИРАЊЕТО НА КЕМАЛ АТАТУРК ВО БИТОЛА

По повод 111 годишнината од матурирањето на големиот турски војсководец Кемал Ататурк кој учеше во битолската гимназија (денешната зграда на Завод, музеј и галерија),  делегација на вооружените сили на Република Турција денес во Битола одржа свечена манифестација, на која присутвуваше Градоначалникот Талески, почесниот турски конзул во Битола, делегација од Ресен…
Беше посетена спомен собата на Ататурк, засадени беа три дрвца, а беше изведен и концерт на традиционалниот воен оркестар во дворот на Музејот.