ОБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА ПОЛИТИЧКИТЕ ЗАТВОРЕНИЦИ

ОБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА ПОЛИТИЧКИТЕ ЗАТВОРЕНИЦИ

     Градоначалникот Талески претставници на Сојузот на борци, членови на ВМРО-ДПМНЕ и граѓани  положија цвеќе на местото каде се наоѓал централниот затвор кај Црн Мост  во Битола со тоа одавајќи им почит на загинатите.
     Обласниот централен затвор бил отворен во јули 1942 година во близина на Црн мост каде беа затворени политички затвореници од целата битолска околија. Цената на сојузништвото меѓу тогашна фашистичка Германија и фашистичка Бугарија беше Битола и нивната битка со ослободителите на Македонија.