40-те БИТОЛСКИ МАЧЕНИЦИ ПРОГЛАСЕНИ ЗА СВЕТЦИ

40-те БИТОЛСКИ МАЧЕНИЦИ ПРОГЛАСЕНИ ЗА СВЕТЦИ

Македонската православна црква, со свечена божествена литургија во црквата Свети Великомаченик Димитрија, високи почести од литргискиот живот  13 владици и многу верници, изврши канонизација на 40 битолски преподобномаченици од 14 век и ги прогласи за светци.
Во присуство на Градоначалникот Талески и голем број верници иконата на 40 маченици со црковен оркестар и поворка прошета низ Битола на плоштадот  Магнолија се одржа почесно слово а .40 бели гулаби летнаа во знак на нивното возвишение за оние кои настрадале нежалејќи го својот живот за верата, на почетокот од Отоманското владение.

Битола го има Свети Нектариј Битолски како заштитник, но од денеска има уште 40 светци кои ќе ја чуваат.