СВЕТСКА МАКЕДОНСКА СРЕДБА ВО ТРНОВО

СВЕТСКА МАКЕДОНСКА СРЕДБА ВО ТРНОВО

   Матицата на иселениците од Македонија, Светскиот Македонски конгрес, Сојузот на македонците од Егејот Македон во соработка со повеќе здруженија на граѓани и општина Битола денес во потпелистерското село Трново по 42 пат ја одржаа Светската семакедонска илинденска средба.
   На средбата се обратија: пратениците во Собранието на Република Македонија Милорад Додевски и Павле Саздов, претседателот на Светскиот македонски конгрес Тодор Петров, заменик министерот во МЗШВ Зоран Коњановски и други.
Се обрати и покровителот на средбата, Градоначалникот на Општина Битола, М-р Владимир Талески.
   „Од Битола повикувам сите македонци, обединети како едно ткиво да се бориме за иднината на идните генерации и поколенија. Битолскиот регион како најпечалбарски крај во Република Македонија со најмногу иселеници во европските и прекуокеанските земји сега има најдобри услови за инвестирање, ве повикувам да се вратите дома, дојдете си дома и планирајте го своето семејство и својот живот во Битола, во Македонија“- рече Талески.
   Средбата продожи во духот на македонската песна која ги сплоти  присутните и придонесе да посакаат повторно да дојдат во Трново на 43 Светска семакедонска илинденска средба.